Vabariigi valimiskomisjon ei aruta üksikkandidaadi kaebust

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskast.
Valimiskast. Foto: Silje Annuk.

Vabariigi valimiskomisjon (VVK) ei hakka arutama kohalikel valimistel üksikkandidaadina Tallinna volikokku pürgides enda hinnangul liiga vähe hääli saanud Taira Aasa kaebust, mis esitati seaduse nõudeid rikkudes.

Aasa pöördus VVK poole Tallinna linna valimiskomisjoni 22. oktoobri otsuse pärast, kus jäeti tema kaebus rahuldamata. Kaebuses vaidlustas ta Tallinna 23. jaoskonnakomisjoni toimingud ning taotles uue häältelugemise korraldamist, leides, et komisjon on häältelugemisel eksinud või kõrvaldanud tahtlikult osa hääli.

Enda sõnul pidanuks ta saama jaoskonnas rohkem hääli kui kolm, kuna tema valijad on kinnitanud, et hääletasid tema poolt. Kokku toetas Aasat Kesklinna valimisringkonnas 15 inimest.

Vabariigi valimiskomisjoni esimehe Heiki Sibula sõnul pole valimiskomisjonil võimalik kaebust menetleda, kuna see on esitatud seaduses ettenähtud korda rikkudes.

Sibul märkis Aasale reedel saadetud vastuses, et maakonna valimiskomisjoni otsuse või toimingu vaidlustamisel tuleb kaebus esitada maakonna valimiskomisjoni kaudu, kes edastab selle omapoolsete kirjalike selgitustega vabariigi valimiskomisjonile. Seega tulnuks Aasal esitada kaebus maakonnakomisjoni ülesandeid täitvale Tallinna linna valimiskomisjonile, mitte aga otse VVK-le.

Samuti on kaebus Sibula sõnul esitatud pärast kaebetähtaja möödumist. Seaduse järgi võib kaebuse esitada kolme päeva jooksul pärast vaidlustatava otsuse või toimingu tegemist.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles