Sotsid tahavad tõsta tulumaksu ja alandada käibemaksu

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja

Sotsiaaldemokraadid tahavad 2010. aasta riigieelarve eelnõus muu hulgas alandada käibemaksu, anda lisaraha sisejulgeolekule ja lasteadedale ning vajalik lisaraha nendeks tuleks tulumaksu tõstmisest.

Riigikogus opositsioonis olev Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) tahab sisejulgeolekusse (politsei, piirivalve, päästeteenistus) täiendava 270 miljoni krooni andmisega ära hoida sealse palgakärpe. Lasteaedu tahetakse riigieelarvest toetada 300 miljoni krooniga.

Samuti tahab SDE tõsta töötuks jäänud vanemate laste toetusi (kulu 100 miljonit krooni), suurendada otsetoetusi põllumajandusele (kulu 271 miljonit krooni), hoida raamatukogude, teatrite, muuseumide, kontsertorganisatsioonide, spordi rahastamine 2009. aasta tasemel (kulu 96 miljonit krooni), anda haigekassale võimalus 400 miljoni krooni kasutamiseks ja raviteenuste hinnakirja 2009. aasta tasemel hoidmiseks ning rahastada amavalitsuste tasandusfondi 2009. aasta tasemel (kulu 50 miljonit krooni).

Lisaks tahavad sotsid sisetarbimise elavdamiseks alandada käibemaksu praeguselt 20 protsendilt 19 protsendile, mis tähendaks riigi tulude vähendamist 900 miljoni krooni võrra. Erakonna hinnangul tõsteti käibemaksu rutakalt.

Raha vajalike lisakulude katmiseks saaksid sotsid tulumaksu tõstmisest praeguselt 21 protsendilt 24 protsendile. See tooks riigile sotside arvestuse kohaselt lisatulu tulu 2,4 miljardit krooni.

Erakond teatas, et sotsiaaldemokraatide ettepanekud ei muuda valitsuse poolt esitatud eelarve tasakaalu ja ei ohusta Eesti rahanduspoliitilisi eesmärke.

«Küll aga saame oluliselt teistmoodi valitsusest aru sellest, kus on kokkuhoid võimalik ja kus mitte,» märkis SDE riigikogu fraktsiooni esimees Eiki Nestor. «Ja ka sellest, kelle tasku arvel raskeid aegu tuleb üle elada. Käibemaksu tõstes suunas valitsus koormuse madalama sissetulekuga inimestele.»

Riigieelarve teine lugemine riigikogus ehk erakondade soovitud ettepanekute hääletamine toimub 18. novembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles