Nestor: praeguse süsteemi juures pole mõtet pensioniiga tõsta

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eiki Nestor.
Eiki Nestor. Foto: Pm

Sotsiaaldemokraatide riigikogu fraktsiooni esimehe Eiki Nestori sõnul pole pensionide praeguse süsteemi juures mõtet pensioniiga tõsta, sest sellest ei tõuse riigile suurt tulu.

«Kuni soodustingimustel ja väljateenitud aastate pensioni asemel ei ole loodud tööpensionide süsteemi, ei ole mõtet pensioniiga tõsta, sest see ei anna midagi,» sõnas Nestor. Ta lisas, et pensioniea tõstmise mõte on ju selles, et muuta tööealiste ja pensioniealiste inimeste suhtarvu.

«Eeldatakse, et ea tõustes peaks tööealiste inimeste arv suurenema ja seetõttu kulud riiklikus pensionikindlustuses vähenema,» märkis Nestor. «Suurt tulu aga sellest ei tõuse, sest ülalmainitud reformimata pensionile lähevad inimesed veel ennem vanaduspensioniikka jõudmist ja seda riikliku pensionikindlustuse kulul.»

Nestori hinnangul pole riiklikus pensionikindlustuses probleemiks mitte madal pensioniiga, vaid asjaolu, et paljud inimesed lähevad pensionile veel varem, kui see vanus neile kätte jõuab.

Tema sõnul on õigus varasemale pensionile jääda nendel inimestel igati põhjendatud ning seda eelkõige õigusliku ootuse printsiibist lähtudes, sest aastaid on tehtud tervistkahjustavat tööd teadmises, et selle tööga kaasneb õigus varasemale pensionile.

Nestor märkis, et olukord pensionikindlustusest lähtuvalt on aga selgelt ebaõige, sest tervislike töötingimuste loomine on puhas tööandja kohustus ja samuti ka nende tingimuste tõttu tekkivate kulutuste katmine.

Nii oleks tema hinnangul vaja luua tööandjate poolt tasutav tööõnnetus- ja kutsehaiguskindlustus, mille abil saaks hüvitada varasemat pensionile minekut. Nestori sõnul ei too seni, kui selline süsteem on loomata, üldise pensioniea tõstmine endaga kaasa suuremaid võimalusi riiklikus pensionikindlustuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles