Rumm: koalitsioonilepe on vale ja ohtlik

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraatliku erakonna juhtkond koalitsioonilepet arutamas. Esiplaanil leppe kriitik Hannes Rumm.
Sotsiaaldemokraatliku erakonna juhtkond koalitsioonilepet arutamas. Esiplaanil leppe kriitik Hannes Rumm. Foto: Mihkel Maripuu

Eile Sotsiaaldemokraatliku Erakonna siselistis parteikaaslaste poole pöördunud riigikogulane Hannes Rumm leiab, et Keskerakonnaga sõlmitav koalitsioonilepe on sotsidele ohtlik ning kasulik eelkõige võimuliidu teisele poolele.

Tallinna võimukoalitsiooni ametikohtade läbirääkimiste tulemusel otsustati eile, et Tallinna linnapea ja volikogu esimehe ametikohad jäävad Keskerakonnale. Sotsiaaldemokraadid saavad kokkuleppe kohaselt linnavolikogu aseesimehe, säästva arengu ja järelevalvega tegeleva abilinnapea ning Mustamäe linnosavanema koha.

Väljavõtted Rummi kirjast

Esiteks kaotame selle otsusega olulise osa oma püsivalijaid, kes koostööd ei toeta. Kahjuks oleme püsivalijate eemaletõukamist ise võimendanud, jättes läbirääkimistel mannetu mulje, nagu näitavad ajakirjanduse kurjad naljad linnavalitsuses sotsidele loodavatest sotsiaalsetest töökohtadest ja muu meie mainet laastav pila.

Teiseks loodavad erakonnakaaslased Tallinna võimuliidus kaitsta nende püsivalijate huve, kes peavad koostööd Keskerakonnaga õigeks, ning uusi valijaid juurde võita. Aga kahjuks pole meil selleks jõudu olukorras, kus Keskerakonnal on volikogus 79 kohast 44 häält. /---/ Küll aga vastutame koalitsioonis kõigi Keskerakonna vigade ja sulitempude eest.

Kolmandaks on koostöö pealinnas eeskätt kasulik Keskerakonnale, mis meie häälte asemel vajab lühikeses perspektiivis meie kaasvastutust ning pikemas perspektiivis soovib meid koostöö abil lihtsalt nõrgestada. Häälte vahekorraga 44:8 ei sõlmi me mitte koalitsioonilepingut, vaid ajutise töövõtu lepingut.

Kõik tallinlased mäletavad erinevalt meie muust valimisprogrammist, et lubasime lõpetada lauspropaganda ja puhastada linnavalitsuse raha raiskavatest parteilistest ametnikest. Selle asemel luuakse meie kaasvastutusel Tallinna televisiooni ja võetakse mupo palgale parteisõdur Henrik Normann. See on alles algus, ka Jüri Pihl tunnistab ausalt, et ega me ei suuda Keskerakonna parteisõdurite palkamist välistada ning sellega tuleb koalitsiooni minnes arvestada. Kardan, et selline hakkabki olema uus poliitiline kultuur pealinnas - nemad teevad, meie vastutame. /---/

Ilmekas näide tulevasest «koostööst» on see, kuidas Keskerakond alavääristab meie esimeest. Eelmisel nädalal teatas Jüri kindlalt, et kui ta volikogu esimehe kohta ei saa, siis tema isiklikult linnavalitsusse ei lähe. Ka poliitilise loogika kohaselt peab võimupartner saama volikogu esimehe koha juhul, kui keskerakondlane on linnapea. /---/

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles