Herkel: lubagem riigikogulased volikogudesse tagasi

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tallinna linnavolikogu viimane istung Raekojas.
Tallinna linnavolikogu viimane istung Raekojas. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikogu IRLi fraktsiooni aseesimees Andres Herkel tegi ettepaneku lubada riigikogu liikmed valdade ja linnade volikogudesse tagasi, et vähendada nii muuhulgas silmakirjalikkust.


«Suur probleem on riigikogu liikmete kandideerimine kohalikel valimistel, kui neil samas puudub õigus kuuluda üheaegselt riigikokku ja kohalikku volikokku,» kirjutas Herkel oma blogis.

Kunagi õiguskantsleri pakutud piirang lähtus tema sõnul kindlasti parimatest kavatsustest, kuid kukkus välja halvasti.

«Piirang üksnes suurendab ühiskondlikku ja poliitilist silmakirjalikkust. Valimiseelne üleskutse peibutusparte mitte valida ei toiminud, tuntud inimesed kogusid oma hääled ikka ära.»

Erakonnad ei saa aga loobuda tema väitel riigikogu liikmete ülesseadmisest, kui on ilmne, et nende mittekandideerimisel jäädakse häältest ilma.

«Seadusega kandideerimisõigust piirata ei saa. Lootus erakondadevahelisel kokkuleppel põhinevaks kandideerimismoratooriumiks on minu arust pea olematu. Pole seda ju suudetud kokku leppida isegi ministrite ja Euroopa Parlamendi liikmete puhul.»

Kõige lihtsam ja selgem oleks tema meelest taastada vana kord, kus riigikogu liikmed said kohalikes volikogudes töötada.

«Paraku pole see üksnes seadusandja otsustus, vaid piirangu poolt on argumenteerinud ka õiguskantsler ja riigikohus,» märkis Herkel.

«Tõsi, üks põhjendustest, oli see, et riigikogu liikmeid volikogudesse lubav seadusemuudatus tehti üsna vahetult enne 2004. aasta kohalikke valimisi ja sellega pöörati pea peale varem tehtud otsus. Just valimiskorra muutmine valimiste eel polnud aktsepteeritav.»

Järelikult tuleb tema hinnangul selliste piirangute ja nende rakendatavuse kohta vaidlused maha pidada aegsasti enne järgmisi valimisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles