Kross: tabasin Savisaart plakati teemaga õigesse kohta

Andres Einmann
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Krossi ja Savisaare valimisreklaamid Tallinnas.
Krossi ja Savisaare valimisreklaamid Tallinnas. Foto: Toomas Huik

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) Tallinna linnapeakandidaadi Eerik-Niiles Krossi sõnul näitab Keskerakonna esimehe Edgar Savisaare reaktsioon, et ta tabas linnapead oma plakatitel tõstatatud teemaga õigesse kohta.

«IRL-i plakat, mis juhib valija tähelepanu korruptsiooni hinnale, käsitleb Tallinna juhtimise üht valupunkti. Savisaare valuline reaktsioon sellele näitab, et meie teemapüstitus töötab ja tabas õiget kohta. Keskerakond on ilmselgelt hirmul,» ütles Kross Postimehele.

IRL pani esmaspäeval Tallinna linnavalitsuse ette Vabaduse väljakul treileril asuva reklaami, millel seisis: «Savisaare korruptsioon võtab Su perelt 1000€ aastas. Teeme sellele lõpu!». Samad plakatid olid teisipäeval ka IRLi meeskonna jalgratastel, kui nad saabusid linnavalitsuse hoonesse valimisnimekirju üle andma.

Eile ilmus Tallinna linnapilti Keskerakonna vastureklaam, mis väitis, et Kross lasi 1990. aastatel ehitada endale Harju tänava kirjanike maja pööningule korteri, et ta sahkerdas endale, Tõnis Paltsile ja Toomas Hendrik Ilvesele 42 000 krooni eest 11 miljonit maksva maja Toompeal ning et ta käskis lasta üle piiri FBI poolt tagaotsitava kriminaalkurjategija Antonio Angotti.

Kross märkis, et on Keskerakonna vastukampaanias esile tõstetud väidetele ajakirjanduse vahendusel juba korduvalt vastanud. Ta märkis, et tal oli vaja Angotti 1999. aastal Eestisse lubada, kuna seda nõudsid tema tollased töökohustused. Ta lisas, et eelnevalt oli Angotti ületanud Eesti piiri 222 korda ja kõnealune juhtum oli järjekorras 223.

Toompeal asuva maja sai Kross 1995. aastal Levicomilt tööandja eluruumina, kuna julgeoleku koordinatsioonibüroo direktorina sidus teda firmaga nõustamisleping. Krossi sõnul ei olnud tegemist üliodava tehinguga, kuna maja oli väga halvas seisukorras ja selle kordategemine nõudis suuri investeeringud.

Kross soovitab Savisaarel teha valedetektori testi. «Soovitan härra Savisaarel järgida minu eeskuju, vastata küsimustele oma sissetulekute tausta ja seoste kohta võõrriikide salateenistustega ning läbida oma mineviku kohta käiv valedetektori test,» märkis ta.

Kross tegi 2011. aasta veebruaris roheliste nimekirjas riigikogusse kandideerides valedetektori testi, mille tulemused näitasid muu hulgas, et pole kunagi Eestis altkäemaksu andnud ega seda ka saanud. Kross tunnistas valedetektori testis, et andis rohkem kui kümme aastat tagasi Lätis sealsele liikluspolitseinikule altkäemaksu.

Valedetektori test näitas, kahe viimase aasta jooksul ehk aastatel 2009-2011 on ta suitsetanud kahel korral kanepit ja üldse elu jooksul umbes viis korda, muid uimasteid ei ole ta testi andmetel elu jooksul tarbinud. Samuti kinnitas Kross testis, et pole elu jooksul pannud toime tahtlikke kuritegusid.

Kross kinnitas valedetektori testis, et pole isiklikult mingil moel seotud kaubalaeva Arctic Sea kaaperdamisega ja ei ole Eesti ametivõimude teadmata teinud koostööd välisriikide luureasutustega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles