Lumi: Eestis on ruumi uuele erakonnale

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Lumi
Ott Lumi Foto: Toomas Huik

Täna riigikogule lahkumisavalduse esitanud kunagine erakonna Res Publica peasekretär Ott Lumi näeb, et Eesti poliitmaastikul on ruumi uutele erakondadele, mis aitaksid vähendada meie ühiskonna korporatiivsust.


Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) ridades oleks Lumil enda sõnul tegutsemisruumi veel küll, kuid ta leidis, et tema uues väljakutses, konsultatsiooniäris võiks parteiline kuuluvus saada takistuseks, mistõttu lahkus ta ka erakonnast.

Ott Lumi, andsite täna riigikogu juhatusele avalduse riigikogust lahkumiseks. Mis ajendas seda sammu astuma?

Ajendas astuma see, et tekkisid uued huvitavad ideed ja väljakutsed. Juriidilises mõttes võiks ma riigikogus edasi olla, mida paljud inimesed teevad, kuna seaduslikke takistusi pole. Aga ma ei pea seda sisuliselt adekvaatseks. Minu huvi on nüüd mujal ja liikunud sinna, kus on uued väljakutsed, mis pakuvad mulle pinget ja tunnet, et on võimalik midagi reaalselt korda saata.

Kuhu pinge ja võimalus midagi reaalselt korda saata kadusid? Kas riigikogu osutus igavaks kohaks või läksid erakonnas suhted liiga pingeliseks?

Ma ei taha riigikogu küll kuidagi devalveerida. Olen kaugel arvamusest, et riigikogu kummitempliks tituleerida. Riigikogu on täitsa oma ajastu nägu.

Erakonna dimensiooni ma ka üle ei tähtsustaks. Isamaa ja Res Publica Liit on täna enam-vähem lõplikult kõik liitumisvalud läbi elanud. Ma arvan, et IRLis oleks mul platvormi tegutseda küll.

Mind panebki imestama see, miks see, kui üks inimene otsustab poliitikast välja astuda, nii suur number on. Kõik ei pea ju kogu aeg poliitikaga tegelema.

Ometi lahkute täielikult erakonnast - miks nii kardinaalne samm?

Ma pean seda adekvaatseks, sest üks valdkond, millega ma tegelema hakkan, on konsultatsioonid. Ma arvan, et erakondlikkus ei ole selles keskkonnas tegutsedes adekvaatne.

Miks tuli teie otsus just nüüd ehk natuke aega pärast kohalikke valimisi?

See otsus hakkas küpsema juba mõni aeg tagasi. Ma ei tahtnud seda kindlasti teha valimiste eelselt, kuna siis oleks võidud sellele panna valimiseelne poliitiline märk külge. Selles mõttes ootasin ma ära valimistulemuste selgumise, et see kuidagi seda protsessi ei häiriks.

Kas teile ei tundu, et kui otsesema ütlemisega nooremad mehed poliitikast lahkuvad nagu Meelis Atonen, Taavi Veskimägi, nüüd teie, siis käib meie poliitikaelu veel rohkem alla?

See, et päris palju inimesi on lahkunud, võib-olla räägib midagi selle kohta, et parteipoliitikas on sopistumise ajajärk, võib-olla on selline sündroom. Aga ma avan, et loodus tühja kohta ei salli ja ju neid otseütlejaid juurde tekib.

Te olete üks Res Publica erakonnastajatest ja üks erakonna peasekretäridest. Kuidas teile tundub - kas Eesti poliitmaastikul oleks kohta mõnele uuele erakonnale?

Minul ei ole küll plaanis ühegi uue erakonna asutamisega tegelema hakata. Minu arvates eksivad need, kes surmkindlalt väidavad, et Eesti poliitiline maastik on välja kujunenud.

Kui vaatame, mis poliitmaastiku vasakul pool toimub, siis seal on palju segadust. Indrek Tarandi valimistulemus näitas, et poliitiline pilt on meil endiselt postkommunistlikult ebastabiilne, mitte skandinaavialikult stabiilne.

Ma arvan, et neid üllatusi võib tulla küll. Ma kindlasti ei jaga arvamust, et Tarandi üle 100 000 hääle on ainult protest valimissüsteemile. Selle juured olid sügavamad.

Kui lähenevatel riigikogu valimistele mõeldes keegi plaanib seda teha, siis mida te talle ütleksite?

Ma arvan, et kui keegi suudab luua poliitilist organisatsiooni, mis poliitilisel maastikul tühimikku täidab, siis igal juhul tasub see ette võtta. Eesti ühiskonna põhinõrkus on see, et see ühiskond on kuratlikult korporatiivne. Uute poliitiliste jõudude teke igal juhul seda korporatiivsust positiivses mõttes lõhub.

Sukeldute suhtekorraldus- ja turismiärisse. Millega te täpsemalt tegelema hakkate?

On kaks projekti, millega ma olen seotud. Me asutame Agu Uudelepa, Liisa Pasti ja Andreas Kajuga uue suhtekorraldusettevõtte, kus ma olen partner. Teine firma, millega ma olen lubanud end siduda, on üle Baltikumi tegutsev turismiettevõte, mis on suunatud eliitklassi turismile ja mida minu Läti kolleegid on mõnda aega ette valmistanud ja millega mulle tehti ettepanek liituda.

Kas on võimalik, et paari aasta pärast tüdinete ärist ja tulete poliitikasse tagasi?

Mul on raske näha, mis mind paneks seda tegema paari aasta pärast. Samas never say never, ma võin seda teha 10 aasta pärast. Kui ma olen 10 aasta pärast 40, siis ma olen Euroopas veel suhteliselt noor poliitik.


OTT LUMI
- KES TA ON?

1978. aastal sündinud Ott Lumi oli riigikogu Isamaa ja Res Publica fraktsiooni noorim liige. Enne riigikogu perioodi tegutses ta erakonna poliitikasekretäri, peaministri nõuniku ja erakonna peasekretärina. Riigikogus kuulus ta sotsiaalkomisjoni ja juhtis Eesti-Rumeenia sõprusrühma. Ta lõpetas Tallinna Ülikoolis haldusjuhtimise eriala ning on Tallinna Ülikooli riigiteaduste instituudi doktorant ja lektor.  

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles