Tallinnas kandideerib 35 riigikogu liiget ja üheksa ministrit

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valitsuse liikmed sügisel riigikogus.
Valitsuse liikmed sügisel riigikogus. Foto: Andesres Haabu / Postimees

Tallinnas kandideerib kohalikel valimistel parlamendiparteide nimekirjas 35 riigikogu liiget ja üheksa ministrit, kes seaduse kohaselt ei tohi valituks osutudes ilma oma senisest tööst loobumata volikokku minna.

Valitsuse 13 liikmest kandideerivad Reformierakonna nimekirjas sotsiaalminister Taavi Rõivas, keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannus, rahandusminister Jürgen Ligi, justiitsminister Hanno Pevkur ja välisminister Urmas Paet. Partei ministritest ei osale ainsana pealinnas valimistel erakonna esimees, peaminister Andrus Ansip ja kultuuriminister Rein Lang.

Isamaa ja Res Publica Liidust (IRL) pürgivad Tallinna linnavolikokku siseminister Ken-Marti Vaher, majandus- ja kommunikatsiooniminister Juhan Parts, kaitseminister Urmas Reinsalu ja regionaalminister Siim Kiisler. IRLi kuuluvad ministritest veel ka haridus- ja teadusminister Jaak Aaviksoo ja põllumajandusminister Helir-Valdor Seeder, kuid nemad Tallinnas ei kandideeri.

Riigikogu 101 liikmest kandideerib Tallinna volikokku lausa 35. Reformierakonna nimekirjas osalevad valimistel Igor Gräzin, Paul-Eerik Rummo, Arto Aas, Remo Holsmer, Valdo Randpere, Laine Randjärv, Maret Maripuu, Kristen Michal, Mati Raidma ja Tiina Lokk-Tramberg.

IRLi fraktsiooni kuuluvatest saadikutest kandideerivad Sven Sester, Siim Kabrits, Reet Roos, Erki Nool, Juku-Kalle Raid, Mart Nutt ja Liisa-Ly Pakosta.

Keskerakonna nimekirjas osalevad valimistel Viktor Vassiljev, Mailis Reps, Kalev Kallo, Marika Tuus-Laul, Vladimir Velman, Lauri Laasi, Jüri Ratas, Olga Sõtnik, Yana Toom ja Enn Eesmaa ning Sotsiaaldemokraatlikku Erakonda (SDE) kuuluvatest riigikogu liikmetest võtavad Tallinnas valimistest osa Marianne Mikko, Andres Anvelt, Karel Rüütli, Sven Mikser, Indrek Saar, Rainer Vakra, Mart Meri ja Eiki Nestor.

Lisaks neile kandideerib valimistel ka kaks Euroopa Parlamendi liiget: Vilja Savisaar-Toomast Reformierakonna ning Ivari Padar SDE valimisnimekirjas.

Nädala algul taunis ministrite ja riigikogu liikmete kandideerimist president Toomas Hendrik Ilves, kelle hinnangul on see silmakirjalik, kui on juba ette teada, et enamik neist ei kavatse volikokku tööle minna.

«Reklaam, millest on teada, et kandidaat valituks saades oma kohta vastu ei võta, viib otse meie erakondliku süsteemi diskrediteerimisele. See on silmakirjalik ja võõrandav. See põhjustab suhtumist, mida kuuleme ja loeme meediast päevast päeva. Te kõik teate, et nii on,» ütles ta riigikogu sügishooaja avaistungil ning kutsus saadikuid olema oma valijate vastu ausad.

Kohalike volikogude valimised toimuvad 20. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles