Tallinnas soovib valimistel osaleda üle 1500 kandidaadi

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Egert Kamenik / Postimees

Tallinnas soovib oktoobris toimuvatel kohalikel valimistel osaleda viis erakonda ja neli valimisliitu, mille nimekirjades kandideerib kokku enam kui 1500 inimest. Nii palju kandidaate pole kunagi Tallinnas kohalikel valimistel osalenud.

Tallinna valimiskomisjoni andmetel esitas pikima ehk 457-liikmelise valimisnimekirja Keskerakond, millele järgnevad Reformierakond 400, Isamaa ja Res Publica Liit 230, Sotsiaaldemokraatlik Erakond 188 ning Konservatiivne Rahvaerakond 90 kandidaadiga.

Valimisliitudest osalevad kohalikel valimistel Vaba Tallinna Kodanik 93-, Üle-eestiline Valimisliit 76-, Tallinna Rohelised 35- ja valimisliit Rodina kolmeliikmelise nimekirjaga.

Lisaks registreeris ennast valimistele 10 üksikkandidaati: Veiko Kiel, Joeri Wiersma, Marina Suhnjova, Mikk Metslaid, Janno Tults, Mihkel Vetemaa, Ants Aasalaid, Vladimir Beljakov, Ilmar Ibragimov ja Meelis Kaldalu.

Kandidaatide registreerimiseks esitamine algas 21. augustil ning lõppes täna õhtul. Valimiskomisjon registreerib nõuetekohaselt esitatud kandidaadid hiljemalt pühapäeval, misjärel selgitatakse liisu heitmisega kandideerimisnumbrite andmise järjekord.

Eelhääletamine algab 10. oktoobril maakonnakeskuse jaoskondades. Esimesel kolmel päeval saavad eelhääletada kõik valijad, sõltumata oma registrijärgsest elukohast. 14.–16. oktoobrini on eelhääletamiseks avatud kõik jaoskonnad, sealhulgas on igas vallas ja linnas vähemalt üks jaoskond, kus saab hääletada väljaspool elukohta.

Kogu eelhääletamise ajal ehk 10.–16. oktoobrini saab hääletada ka elektrooniliselt. Valimispäeval, 20. oktoobril hääletatakse elukohajärgses jaoskonnas.

Eelmistel, 2009. aasta sügisel peetud kohalikel valimistel osales Tallinnas kuus erakonda, neli valimisliitu ja 13 üksikkandidaati. Kokku kandideeris toona pealinnas 997 inimest.

2005. aasta valimistel kandideeris Tallinna volikokku 1131, 2002. aastal 1262, 1999. aastal 1161, 1996. aastal 804 ja 1993. aastal 677 inimest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles