VVK: valimiskabiinides kardinate kasutamine pole kohustuslik

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tairo Lutter / SL Õhtuleht

Vabariigi valimiskomisjoni (VVK) kinnitusel oleks Tallinna linnal võimalik valimisjaoskondades kardinate kasutamisest loobuda, kui tagatud on hääletamise salajasus.

Valimiste keskkomisjoni sekretariaadi juhataja Priit Vinkel ütles Postimehele, et kabiinidele kehtivad üldised nõuded ning seda, kas kardinad peavad ees olema või mitte, pole õigusaktidega ette nähtud. «Kabiin peab võimaldama salajast hääletamist – milliste vahenditega see saavutatakse, on kohapeal valimiste korraldajate otsustada,» lausus ta.

Tema sõnul on Eestis kasutatud valimistel läbi aegade erinevaid kabiine, ka neid, kus kardinaid pole ees olnud. «Tõepoolest on olnud ka kabiine, mis on paigutatud ruumis nii, et neljas avatud külg on seina poole,» lausus Vinkel ja lisas, et nii pole kardinaid tingimata hääletamise salajasuse tagamiseks tarvis. «See on traditsiooniline meetod, kuid kindlasti mitte ainus vahend.»

Tallinna valimiskomisjon otsustas eile valimiskabiinidele kardinate tellimisest loobuda, tänaseks on komisjoni seisukoht aga muutunud ning plaanitud uuendust tõenäoliselt ellu ei viida.

Seaduste kohaselt peavad valimised olema vabad, üldised, ühetaolised ja otsesed ning hääletamine olema salajane. Kohalikud valimised toimuvad 20. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles