Suured süstisid endasse valimisvõitluseks indu

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna kongress valis esimeheks taas Edgar Savisaare.
Keskerakonna kongress valis esimeheks taas Edgar Savisaare. Foto: Mihkel Maripuu

Keskerakond ja Reformierakond tegid laulurohke vahepeatuse enne 20. oktoobrit.

Päikseliselt helges Tallinna lauluväljaku klaassaalis vandusid enesega selgelt rahulolevad keskerakondlased laupäeval truudust erakonna esimehele Edgar Savisaarele, õhtul saabusid Nokia kontserdisaali pidutsema tulest ja veest läbi käinud reformierakondlased.

Veidi rohkem kui kuu enne kohalike omavalitsuste valimisi kutsus Keskerakond kokku kongressi, et vaadata üle erakonna senised tegemised, kinnitada Savisaar  taas esimeheks ja koos laulda. Lauluga «Keskerakond töötab!» alustati päeva ja tuldi tagasi lõunapausilt. «Kõigepealt laulame uuesti venekeelse versiooni, siis eesti keeles,» teatas Lauluväljaku direktor Riho Rõõmus, oodates inimesi tagasi saali.

Savisaar seab sihte

Laul töötab ja jääb kummitama, saalis lüüakse pärast lugude ärakuulamist sinimustvalgete lippudega takti. Savisaar ärgitab erakonnakaaslasi võtma valimiste motoks, et ollakse võitjad: «Võit on meie jaoks see, kui saame esitada rohkem nimekirju kui eelmisel aastal või kui saame pikemad nimekirjad või esimest korda mõnes linnas või vallas nimekirja välja panna,» seadis Savisaar sihte. «Iga juurde saadud volikogu koht ja ametisse pandud omavalitsusjuht on Keskerakonna jaoks võit.»

Ta soovitas kandideerijatel toetuda sõnumile: teeme nii nagu Tallinnas. «Kui me võidame, siis teeme igale poole tasuta ühistranspordi, anname noortele peredele võimalused soodsaks eluasemeks, maksame pensionilisa ja teeme apteegikauba odavamaks,» ütles Savisaar.

Reformierakondlased sättisid samal ajal seelikuäärt ja lipsu, sest kella 18-ks oli Nokia kontserdisaali kutsutud 1500 erakondlast, et koos pidutseda ja kampaania suure pauguga käima lükata. Pauguga sõna otsest mõttes, sest pea kõiki saali sisenejaid tervitasid uksel mürtsuga tuleleegid. Ja seejärel võis majas võtta pitsi viina ja haugata peale rammusat pekileiba.

Viimastel aastatel Ameerika valimisloogikast vaimustusse sattunud Reformierakond (erakonnaliikmete värbamine kaubanduskeskustes on erakonnal samuti Ameerikast üle võetud) innustas nädal enne välireklaami kadumist ja telereklaamide algamist oma erakonnakaaslasi ülimalt professionaalse show’ ja kalli tulevärgiga. Kontsertetenduse esinejaid palus erakond mitte avalikustada, kuid saalis oli loitsu, tuld, vett ja tõrva, sai kuulda, et eestlane olla on uhke ja hää.

Ansip nagu Hollywoodi staar

Erakonna juht Andrus Ansip esines Hollywoodi superstaarile omase kõnega, kus püüdis saalisolijaid ja eestimaalasi päästa vingumürgitusest. «Ving, ving, ving,» sõnas Ansip, imestades, et Eestit on tabanud halamise õhkkond, ja seda ajal, kui kõik on kõige paremas korras: me oleme vabad, kaitstud, Eesti inimesed elavad kauem, me oleme haritud rahvas, Eesti majandus on väga kiiresti kasvanud. «Kui soovime, et see kõik jätkuks, siis tuleb valimistel pingutada,» rõhutas Ansip.

Ta meenutas üht oma viimast vestlust president Lennart Meriga, kes ütles talle, et tööinimene peab saama oma töö vilju näha. «Olen uhke Eesti tööinimese loodud viljade üle. Olen uhke Eesti üle ja ma pole ainus,» lõpetas Ansip kõne, mis juhatas sisse meeleoluka jätkupeo Nokia majas, mis kestis südaööni.

Laupäeval kogunes valimiskonverentsile ka Isamaa ja Res Publica Liit, kes kinnitas Tallinna linnapea kandidaadi, pealinna esinumbrid ja programmi. IRLi Tallinna linnapea kandidaat Eerik-Niiles Kross toonitas, et IRL muudab linnajuhtimise ausaks ja läbipaistvaks. «Keskerakonna korruptiivne linnajuhtimine läheb ekspertide hinnangul igale Tallinna perele maksma 1000 eurot aastas. Omade ringkäendus tuleb lõpetada ning linnaametnikud tuleb vabastada igasugusest parteilisest survest,» rääkis Kross ja lubas, et neil on seitsmepunktine tõhus plaan korruptsiooni lõpetamiseks Tallinnas.

Eestimaa Konservatiivne Rahvaerakond kinnitas eile oma Tallinna linnapea kandidaadiks Mart Helme. Valimisliit Vaba Tallinna Kodanik valis üldkoosolekul linnapeakandidaadiks Hardo Aasmäe.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles