Raskelt sündival võimuliidul jõuavad kätte tõehetked

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sotsiaaldemokraadid Jaak Juske ja Maimu Berg on seni Keskerakonda häälekalt kritiseerinud. Nüüd võib nende koduerakonnast saada tsentristide parem käsi pealinnas.
Sotsiaaldemokraadid Jaak Juske ja Maimu Berg on seni Keskerakonda häälekalt kritiseerinud. Nüüd võib nende koduerakonnast saada tsentristide parem käsi pealinnas. Foto: Mihkel Maripuu

Sotsid kogesid pealinna võimukõnelustel tsentristide vastutulelikkust, ent kaotasid juba enne läbirääkimiste lõppu kriitikameele parteilise tööjagamise suhtes.


Juba poolteist nädalat kestnud läbirääkimised Tallinna keskerakondlaste ja sotsiaaldemokraatide vahel jõuavad täna otsuseni – kas pooled jätkavad võimuliiduna või tänavad teineteist viisakalt läbirääkimisvoorude eest ja lähevad laiali.

Tallinna võimuläbirääkimistele poolesaja ettepanekuga läinud ning pealinna juhtimisse uut poliitilist kultuuri tooma tulnud sotsiaaldemokraate ei heiduta praegu ka see, et Keskerakond on läbirääkimiste ajal jätkanud oma vana taktikat.

Hiljuti värvati munitsipaalpolitseisse üsna segastel alustel tööle parteilane Henrik Normann ja reedel valis keskerakondlik SA Tallinna Televisiooni nõukogu esimeheks keskerakondlase Georg Pelisaare.

Vana kriitika unustatud


Läinud aasta 4. septembril, mil Tallinna volikogu linnatelevisiooni eelnõu arutas ning keskerakondlased opositsiooni 66 muudatusettepanekut tuimalt maha hääletasid, kirjutas nüüdne sotsiaaldemokraatide läbirääkija, erakonna Tallinna piirkonna juht Jaak Juske oma blogisse: «Pärast tänast arutelu volikogus ei ole enam mingisugust kahtlust, et linnavõim tahab luua maksumaksja raha eest parteitelevisiooni. Ja seda ei saa opositsioon mitte mingil juhul toetada.»

Hetkel, mil lõviosa koalitsioonileppest on paberil ning eriti sotsiaalteemades on kahe poole ühine arusaam laitmatu, ei kipu sotsiaaldemokraadid keskerakondlikku ametikohtade jagamist kritiseerima.

«Me ei ole hetkel siiski koalitsioonis, linna juhib endiselt Keskerakonna võim,» põhjendas eile Juske, miks toimuvat vaikselt talutakse.

Täna hommikul kell 10 jätkavad pooled läbirääkimisi, õhtul kogunevad mõlema erakonna juhatused. «Mina olen veendunud, et seda kooslust võiks igal juhul proovida,» ütles Juske.

Üsnagi ootamatult teatas linnapea Edgar Savisaar pärast laupäevast järjekordset läbirääkimisvooru, et liit võib saada veelgi täiendust. Samas ei soostunud ta ETV «Aktuaalsele kaamerale» täpsustama, kes võiks võimuliiduga ühineda.

Volikogu juht alles selgub


Pärast valimistulemuste selgumist välistas nii Reformierakond kui ka Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) pealinnas Keskerakonnaga kokkumineku vägagi selgesõnaliselt.

Vastselt IRLi Tallinna volikogu fraktsiooni juhiks valitud Indrek Raudne tõdes, et kaksikliiduga liitumine ei tule nende puhul kõne allagi. Aga kui kokkulepe sotsiaaldemokraatidega põrub ning järgmine pakkumine tehakse ainult IRLile?

«Meile ei ole see kuidagi vajalik. Oleme näinud Reformierakonna puudliks olemist ning sotsid ise teavad, kas ja miks see liit neile vajalik oleks,» ütles Raudne. «Meie huviks oleks muude põhimõtete kõrval, millega me ei soostu kauplema, ka see, et loodaks tegelikke töökohti, mitte ei anta tööd Normannidele ja teistele kabajantsikutele või siis poliitikutele.»

Raudne tõdes, et Keskerakonna ja IRLi liidu välistab ka see, et kui sotsiaaldemokraadid ütlesid juba läbirääkimiste alguses, et neil on Keskerakonna programmiga suur ühisosa, siis IRLil ei ole seda kindlasti.

Savisaare väljaütlemise taga võis olla ka soov sotsiaaldemokraate veidi taltsutada. Nimelt läks laupäeval kohtade jagamisel üsna tuliseks debatiks.

Kui seni on räägitud sotsiaal­demokraatide juhist Jüri Pihlist kui üsna kindlast tulevasest volikogu esimehest, siis Keskerakond ei ole nii lahkelt nõus sellest kohast loobuma. «On erinevaid variante, mille üle tuleb veel läbi rääkida,» ei soostunud ka Juske täpsemalt kohtade vaidlust kommenteerima.

Keskerakonna käigud kõneluste ajal
•    Läinud nädalal jäi keskerakondlik linnavõim jänni selgitustega, millistel alustel ikkagi asus mupos peaspetsialistina tööle parteilane Henrik Normann.
•    Enne läbirääkimiste lõppu, täpsemalt läinud reedel valis SA Tallinna Televisiooni nõukogu esimeheks keskerakondlasest riigikogu liikme Georg Pelisaare ja kuulutas samas välja konkursi SA juhatuse liikme ametikohale.
Allikas: PM
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles