Riigikohus ei rahuldanud Keskerakonna erakorraliste valimiste kaebust

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu esimees Ene Ergma.
Riigikogu esimees Ene Ergma. Foto: Mihkel Maripuu

Riigikohus jättis rahuldamata Keskerakonna fraktsiooni kaebuse riigikogu juhatuse otsuse peale mitte võtta menetlusse eelnõu, mis oleks erakorraliste valimiste üle otsustamise panna rahvahääletusele.

Riigikohtu hinnangul otsustas riigikogu juhatus õigesti, kui ei võtnud seda eelnõu menetlusse.

Keskerakonna fraktsioon leidis oma kaebuses riigikohtule, et riigikogu juhatusel ei olnud õigust tagastada eelnõud erakorraliste valimiste rahvahääletusele panemiseks põhjendusega, et see on vastuolus põhiseadusega. Fraktsioon oli seisukohal, et juhatusel puudus õigus hinnata eelnõu vastavust põhiseadusele, kuna juhatus ei kuulu põhiseaduslikkuse järelevalve pädevust omavate institutsioonide hulka.

Riigikohtu põhiseaduslikkuse järelevalve kolleegium selgitas, et kohustusega kasutada riigivõimu üksnes põhiseaduse alusel kaasneb vältimatult kohustus kontrollida, kas eelnõus otsustatava küsimuse lahendamine on riigikogu pädevuses. Kui selle pädevuse puudumine on ilmselge ja seda pole võimalik menetluse käigus kõrvaldada või pole sellega koos esitatud ettepanekut põhiseaduse muutmiseks, peabki juhatus jätma eelnõu menetlusse võtmata.

Kolleegium märkis, et riigikogu erakorralised valimised kuulutab põhiseaduse kohaselt välja Vabariigi President. Riigikogu ei või seda voli presidendilt ära võtta ega rahvahääletusele panna.

Keskerakond esitas 31. augustil Riigikogu juhatusele otsuse eelnõu riigikogu erakorraliste valimiste korraldamise otsustamiseks rahvahääletusel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles