Valitsus vabastas Harju maavanema ametist

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler.
Regionaalminister Siim-Valmar Kiisler. Foto: Urmas Luik

Regionaalminister Siim-Valmar Kiislerei ettepanekul vabastas vabariigi valitsus täna koostöö mittelaabumisele viidates ametist Harju maavanema Värner Lootsmanni ning ministri sõnul oli mehe suurimaks rikkumiseks konfiskeeritud autode kasutamine.

Kiisler rääkis täna valitsuse pressikonverentsil, et tal oli Lootsmannile mitmeid etteheiteid ning teavitas Harju maavanemat juba juuni lõpus plaanist mees ametist vabastada. Ta palus Lootsmannil toona esitada ka oma vastuväited.

Kiisleri sõnul jäi aga Lootsmann juulis haiguslehele just sel päeval, kui pidi talle esitama oma seisukohad. Minister lausus, et mõned päaevad tagasi naases Lootsmann uuesti tööle ning on praeguseks oma vastuväiteid esitanud.

Kiisler lausus, et peab kõige drastilisemaks Lootsmanni ja Harju maavalitsuse tegevuses seda, et kasutatakse kahte politsei poolt konfiskeeritud autot. Seejuures kasutas Lootsmann ühte neist, varem narkodiilerile kuulunud luksusmaasturit Mitsubishi Pajerot, kas sel ajal, kui oli haiguslehel.

Kiisleri sõnul asus Lootsmann konfiskeeritud autode kasutamist oma vastuväites kaitsma, kuid ministri hinnangul nõuab seadus, et maavalitsus konfiskeeritud vara maha müüks.

Valitsuse pressikonverentsil märkis rahandusminister Jürgen Ligi, et ka temal on Lootsmannile etteheiteid, sest Harju maavanem on riigi seatud laenulimiitide ületamist pidanud mõistlikuks.

Lootsmann ütles täna kella 10.30 paiku Postimees.ee`le, et tal pole mingit infot tema ametist vabastamise kohta. Ta lisas, et ei soovi rääkida ning katkestas kõne.

Kaks tundi hiljem rõhutas Lootsmann veelkord, et ei taha valitsuse otsust enne kommenteerida, kui on selle läbi lugenud ning seal välja toodud põhjustega tutvunud. 

Ta lisas, et Kiisler on talle saatnud ühtekokku kolm ametist vabastamise eelnõud ning teda huvitab, milline neist lõpuks käiku läks. 

Lootsmanni sõnul pärineb üks nendest eelnõudest juba aprillist. «Peale aprillikuud ta ei võta enam telefoni, ei suhtle enam,» lisas Lootsmann.

Lootsmann rääkis juulis Postimees.ee`le, et nende koostöö regionaalministriga laabub hästi ning põhjendused võimalikuks lahtikangutamiseks on otsitud ega vasta tõele.

Kuku raadiole märkis Lootsmann täna, et tegemist on puhtalt poliitilise otsusega ning tema sõnul teatas üks valitsuspartei liige juba 2007. aasta aprillis, et Lootsmann kangutatakse ametist.

Lootsmanni hinnangul on selline ametist vabastamine naeruväärne ning ta leidis, et ehk tuleks mingid kriteeriumid paika panna, mille alusel saaks ministrid hinnata maavanematega koostöö sobivust.

Kiisler ütles, et ta ei ole veel uut maavanema kandidaati välja valinud. Ministri sõnul pole sellega ka kiire, sest maavanema uus kandidaat peab saama hinnangu ka Harjumaa omavalitsuste esindajatelt, kuid kuna kohalikud valimised on alles toimunud, siis ei pruugi neid esindajaid veel igal pool valitud olla.

Kiisler moodustas hiljuti Harju maavalitsuse ja Harju maavanema autokasutamise uurimiseks komisjoni, mis pidi oma hinnangu andma sel nädalal.

Varem Lootsmanni autokasutust uurinud siseauditiosakond soovitas ministril viia Harju maavalitsuses läbi distsiplinaarjuurdlus ametisõiduki kasutamise selgitamiseks ning määrata asjaolistele distsiplinaarkaristus.

Siseauditiosakond hakkas Lootsmanni ja maavalitsuse autode kasutamist uurima seetõttu, et maavalitsus kasutab ametisõidukitena muuhulgas kahte politsei poolt konfiskeeritud autot ning ühe neist - varem narkodiilerile kuulunud luksusmaasturi Mitsubishi Pajero võttis Lootsmann enda kasutada ka pärast seda, kui jäi juulis haiguslehele.

Isamaa ja Res Publica Liitu (IRL) kuuluv Kiisler on varem Postimees.ee`le öelnud, et «maavalitsusel on üheselt kohustus konfiskeeritud sõidukid enampakkumisel maha müüa, mitte nendega oma äranägemisel ringi sõita».

Seejuures oli ministeerium ka varem juhtinud Harju maavanema ja maavalitsuse tähelepanu sellele, et konfiskeeritud autosid ei tohi kasutada ning need tuleb maha müüa. Siseauditiosakond leidis, et kuna Harju maavalitsus ei täida regionaalministri ja siseministeeriumi kantsleri korraldusi, siis on tekitatud maavalitsusele materiaalset kahju ning kahjustatud regionaalvaldkonna mainet.

Keskerakondlane Lootsmann sai Harju maavanemaks 2006. aastal, mil riigis oli võimul Reformierakonna ja Keskerakonna võimuliit.

2007. aasta valimiste järel see aga lagunes ning uues valitsuses regionaalministriks tõusnud IRL-i liige Vallo Reimaa üritas viieks aastaks ametisse pandud Lootsmanni ka ametist lahti kangutada, kuid ei suutnud selleks leida piisavalt vettpidavaid juriidilisi argumente.

2008. aasta alguses vahetas aga IRL regionaalministri välja ning selleks sai Kiisler. Uue ministriga oli Lootsmannil vähemalt aasta oma kohal kindlustatud, sest avaliku teenistuse seaduse kohaselt võib regionaalminister algatada maavanema ametist vabastamise koostöö mittelaabumise põhjendusel, kuid selleks peavad nad olema vähemalt ühe aasta koos töötanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles