Keit Pentuse neli järeldust valimistest

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keit Pentus
Keit Pentus Foto: Toomas Huik

Reformierakonna Tallinna linnapeakandidaat Keit Pentus kirjutab oma ajaveebis, et ehkki enne põhjalikumaid analüüse tuleb lasta kirgedel jahtuda, on tal esimesed muljed tulemusi vaadates ja kampaanias osaledes tekkinud.

Esiteks ei pea tema hinnangul olema eriline hiromant, taipamaks, miks tehti Keskerakonna valimistulemus Tallinnas suuresti kahes linnaosas - Lasnamäel ja Põhja-Tallinnas. «Mõlemas linnaosas võitles sel korral Keskerakonna poolel ja meie vastu jõuliselt ka pronkssõduri vari ja venekeelne meediaruum,» leidis Pentus.

«Omaette mõtteainet pakub aga, miks mitme poliitilise jõu poolt ollakse valmis neis linnaosades tulemusest sisuliselt võitluseta loobuma,» lisas ta samas.

«Teiseks. Venekeelset meediaruumi eesti poliitikud ei kontrolli ega hakkagi kontrollima. Küll aga ei takista mitte miski neil kasutamast venekeelsete valijatega suhtlemiseks lihtsamaid võimalusi. Minul on kindel plaan jätkata suhtlemist venekeelsete valijatega ka tulevikus,» lubas Pentus. «Ma olen lihtsalt veendunud, et venekeelsetele inimestele nende emakeeles Eesti riigis toimuva selgitamine ei saa ega tohi olla Keskerakonna monopol.»

Kolmandaks pidas ta ette kaotatud kampaaniaks seda, kui jäädakse lootma ainult reklaamidele. «See, et poliitik tuleb ja räägib inimesega otse, vastab küsimustele ja kuulab ka kriitikat, see on tähtis. Viga on see, kui seda laadi suhtlemisega alustatakse liiga hilja,» arvas Pentus.

Valimiste kajastamises meedias tõi ta välja kolm helget momenti, kus pandi rõhk sisule. «Delfi linnapeakandidaatide videodebatt, mille formaat võimaldas tõesti ka omavahel debateerida, mitte pelgalt rivis istudes intervjuu vormis küsimustele vastata. Alternatiivne KesKus, kes pakkus piisavalt ruumi ka pikematele visioonidele. Ja Postimehe poolt korraldatud online väitlus, mis oli virgutav vaheldus.»

Neljandana tõi ta välja sündimata jäänud valimiste-eelse kokkuleppe, mille toel oleks Reformierakond, IRL ja sotsid läinud valimistele ühise rindena. «Lepingut ei sündinud, sest usuti, et eraldi valimistele minnes on erakonnad suutelised oma enda valijaid paremini mobiliseerima. Et ühiselt minnes tekib oht, et ühtede valijad jätavad ühise liidu poolt hääletamata, sest neile hakkab tunduma, et hääl läheb tegelikult teisele. Kas see oli õige arutluskäik või mitte, seda pole tagantjärele võimalik selgeks teha,» tõdes Pentus.

Kokkuvõtteks lootis Pentus, et Keskerakond osaks saanud väga suurt usaldust õigustab. «Ja et kõik ülejäänud erakonnad ei unusta praegu tehtavaid järeldusi juba mõne kuu pärast ära.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles