Saarts: Kesk tahab sotse paremjõududest võõrutada

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Kaupo Kott

Politoloog Tõnis Saartsi sõnul võis Keskerakond pakkuda sotsiaaldemokraatidele koostööd Tallinnas paljuski soovist Jüri Pihli juhitav jõud paremerakondadest võõrutada.


«See on strateegiline käik silmas pidades edaspidiseid arenguid Eesti poliitikas,» rääkis Saarts Postimees.ee'le.

«Keskerakond on selgelt huvitatud sellest, et blokeerida niisugust võimalust, et sotsiaaldemokraadid võiksid minna veelkord liitu paremerakondadega.»

Saartsi sõnul peab Keskerakond sotsidele all-linnas koalitsiooni pakkudes silmas esmalt just Toompead, sest pakilist vajadust Tallinnas võimukaaslast leida erakonnal pole.

Lisaks hiljutisele kolmikliidule läksid sotsid mäletatavasti paremerakondadega kokku pärast 1999. aasta valimisi ning oli ju äsja kõne all seegi, et kui Keskerakond eile Tallinnas ainuvõimu poleks saavutanud, oleks kolm ülejäänud erakonda tema vastu koalitsiooni moodustanud.

Saarts ei osanud sotsidele nõu anda, kas minna Keskerakonnaga Tallinnas koalitsiooni või mitte, leides mõlemapidises käitumises plusse ja miinuseid.

Näiteks võiks taoline käik pahandada mitmeid sotside valijaid, kes nägid Pihli erakonnas alternatiivi ühelt poolt paremjõududele, kuid teisalt Keskerakonnale.

Samas on Toompea võimuliidust tõugatud sotsidele kasulik pildis olla ning koalitsioon Tallinnas annaks selleks hea võimaluse.

Kommenteerides sotsiaaldemokraatide tulemust üldiselt, leidis Saarts, et praegune hetk oli sotside oluliselt tugevamaks esinemiseks soodus, kuid tulemus jäi nõrgaks, kuna erakond pole piirkondlikult tugev.

Saarts ei soovinud seda ka esimees Pihli kaela ajada, viidates asjaolule, et endine siseminister on saanud roosiparteid juhtida vaid loetud kuud.

Tallinnas jäi sotside kampaania Saartsi hinnangul teiste varju ning selles mõttes võiks nad oma tulemusega rahule jääda.

Kuid ka siin nägi politoloog, et sotsid oleks saanud oluliselt rohkem kaasata venekeelseid valijaid, kuna nende erakonna seisukohad on olnud rahvusküsimuses keskmisest neutraalsemad ja tasakaalukamad.

Keskerakond kogus eile lõppenud valimistel Tallinna 79-liikmelises volikogus 44 kohta, sotsid kaheksa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles