Mitmekesi kabiinis – rikkumine, mitmekesi arvuti juures - lubatud

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimiskabiin
Valimiskabiin Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Kui mitmekesi valimiskabiini sisenemine on valimisseaduse rikkumine, siis e-hääletamise ajal mitmekesi arvuti juures olemist ei keela miski.

Valimisseadus näeb kohalike omavalitsuste valimistel ette salajast hääletamist ja valimisjaoskonnas peavad vastavad kabiinid seda võimaldama. Elektroonilisel hääletamisel ei tule aga keegi kontrollima, kas inimene andis hääle üksi olles või näiteks hoopis kesk teravat arutelu selle üle, keda peaks ikkagi valima.

«Inimene ise tagab elektroonilisel hääletamisel oma privaatsuse,» ütles riigikogu pressisekretär Gunnar Paal kommentaariks sellele teemale.

Paal tõdes, et seadusega ei saa päris kõike reguleerida ja kontrollida. Elektroonilisel hääletamisel peaks salajasuse tagama inimese isiklik PIN-kood.

Paal lisas, et kokkuvõttes on inimesel hiljem võimalik privaatses situatsioonis oma häält muuta, kui ta näiteks tunneb, et teda hääletamise ajal mõjutati.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles