Võõrtööjõu küsimus tõi erakondade täieliku üksmeele

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimismasin
Valimismasin Foto: Lennart Rikk

Tallinnas kohalikel valimistel kandideerivad erakonnad ja valimisnimekirjad leidsid Postimees.ee valimistesti täites täieliku üksmeele vaid võõrtööjõu küsimuses.


Kõik seitse testi jaoks vastused saatnud jõudu leidsid, et Eestisse peaks lubama üksnes spetsiifiliste oskustega spetsialiste.

Iga erakond sai ka võimaluse oma vastust täpsustada selgitava kommentaariga ning antud küsimuse puhul kasutas seda võimalust vaid Reformierakond, märkides, et eelistab kõrgeltharitud ja spetsiifiliste oskustega asjatundjaid, keda pole Eestist võimalik leida ning keda Eesti ettevõtjad vajavad.

Kolme küsimuse puhul jõudsid üksmeelele kuus erakonda-valimisliitu ning neist erines vaid ühe jõu vastus.

Näiteks leiti valdavalt, et linnaelu olulistes küsimustes tuleks korraldada rahvahääletusi, sest Tallinn vajab rohkem demokraatiat. Vaid Reformierakond märkis, et piisab praegu korraldatavatest rahvaküsitlustest.

Oma vastust kommenteeris siinkohal kaks jõudu. Rohelised panid katkendi oma valimisprogrammist, mis lubas muuhulgas muuta rahvahääletuste tulemused linnale siduvaks. IRL tõdes, et linnaelanike kaasamine otsustusportsessidesse on vajalik.

«Kuid linlasi ei tohi ära kasutada sellistes manipulatsioonides, nagu seda olid pseudoküsitlused linnaosade kaotamise ning Linnateatri ja Kultuurikatla rahastamise teemal,» lisasid nad.

Ka alkohol liitis parteisid

Suur üksmeel valitses ka küsimuses, mis kella-ajal eaks tohtima alkoholi müüa. Kuus jõudu leidsid, et võiks jätkuda praegune kord (kella 10-22) ning vaid valimisliit Alternatiiv nihutaks aja tallinlaste juba paar kuud proovitud kella 8-20 peale.

Siin tahtis oma vastust täpsustada valimisliit Spisok Klenskogo - Russkij Tsentr, kes leidis, et lisaks üldisele piirangule võiks teha mõned erandid. Nende nägemuses võiks lubada müüa õlut ja veini ööpäevaringselt linnaositi piiratud arvus müügipunktides. Teisalt keelaks Klenski nimekiri bensiinijaamades alkoholi müügi.

Kuus jõudu leidsid läbi raskuste ka, et kui tuleb olude sunnil valida, siis loobuksid nad eurorahale üleminekust - et ei peaks pensione kärpima. Vaid Isamaa ja Res Publica Liit vastas, et euro on tähtsam kui pensionid.

See küsimus tõi aga ka erakondadelt palju täiendavaid kommentaare. «Kas eelistate surma mahalaskmise või poomise läbi? Tegelikult tuleks esimese eesmärgi (euro - toim) saavutamiseks leida muu tee, see tähendab teha otsuseid kiiremini,» teatas IRL.

«Ei kavatse teha kumbagi. Valikud on mujal, nagu tänane valitsus ka edukalt näidanud on,» lisas IRLiga Toompeal võimu jagav Reformierakond.

Ka Rohelised leidsid, et selliseid valikuid ei pea tegema, sest need ei ole teineteist välistavad. «Euro tuleb niikuinii, kas varem või hiljem, aga pensionärid peavad elama praegu.»

Nende nägemuses tuleb majandada nii, et riskirühmad ei kannataks. «Samas euro tulek on majanduslikult õigustatud ja aitaks kaasa pensionite õiglasele väljamaksmisele.»

Suurimad erimeelsused

Kõige rohkem läksid erakondade-valimisliitude vastused lahku küsimustes, kus pidi valima enda 1. eelistuse riigieelarves, teiseks Tallinna suurprojekti, mis tuleks enne teisi lõpetada, ning kolmandaks tooma välja põhiprobleemi, mis takistab ühistranspordi laiemat kasutamist.

Igas neist jagunesid seisukohad neljaks - tekkis kolm paari ja üks jõud jäi üksi.

Suurprojektidest teeks Reformierakond esimesena valmis Põhjaväila, Keskerakond ja sotsid Ülemiste viadukti, rohelised ja Klenski kiirtrammi ning IRL ja valimisliit Alternatiiv kõik linnatänavad. Klenski veel täpsustas, et seoks võimalusel omavahel trammi- ja Ülemiste viadukti projektid.

Riigieelarves peavad Keskerakond ja Rohelised prioriteetseimaks tervishoidu, Klenski ja IRL haridust-teadust, Reformierakond koos sotsidega noori peresid ja lapsi ning valimisliit Alternatiiv sisejulgeolekut.

Reformierakond ja valimisliit Alternatiiv leidsid, et ühistranspordi laiemat kasutamist takistavad enim haisvad või muidu ebameeldivad reisijad. Sotsid ja Klenski ajasid süü liiga hõredate sõidugraafikute kaela, Keskerakond ja IRL heitsid ette liigset aeglust ning Rohelised märkisid, et ühistransport ei vii, kuhu vaja.

Klenski kattus paljus Keskerakonnaga

Testist selgus ka, milliste jõudude seisukohad kõige enam ühtivad - kattus 65 protsenti Keskerakonna ja Klenski nimekirja vastusest. Võrdlusena kattusid näiteks IRLi ja Reformierakonna vastustest vaid pooled.

Postimees.ee käivitas eelmisel nädalal valimistesti eesmärgiga pakkuda oma lugejatele enne valimisi võimalust kõrvutada enda seisukohti ja maailmavaadet Tallinna volikokku kandideerijate omadega.

Testi tarbeks valmistas Postimees.ee ette 20 küsimust valikvastustega, millele saime vastused parteide ja valimisliitude käest.

Postimees.ee lugejad said võimaluse läbida sama test ja saada teada, millise partei või valimisliiduga nende vaated kõige rohkem kattuvad.

Pärast testi lõpetamist arvutas süsteem välja lugeja vastuste ühisosa erinevate erakondade omadega.

Valimistest ei pretendeeri absoluutsele tõele Tallinnas kandideerijate kohta, vaid pakub võimalust natuke meelelahutuslikumas vormis Tallinnas kandideerivaid poliitikuid võrrelda.

Testi ennast!
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles