Õigusteadlane roheliste plakatitest: parteid kombivad seaduse piire

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ülle Madise
Ülle Madise Foto: Liis Treimann

Valimiskomisjoni õigusteadlasest liikme Ülle Madise sõnul on roheliste liidrite plakatite ilmumine linnapilti poliitreklaami keelu ajal seaduse piiride kompamine ning ta liigitas samasse kategooriasse ka Keskerakonna reklaamivõtted ja Laari kohviku.

Septembri keskpaigast kuni valimiste lõpuni kehtiva poliitilise välireklaami keelu ajal ei tohi näiteks kandidaati või erakonda plakatil või ehitisel reklaamida. Plakatil olevad roheliste liidrid aga kohalikel valimistel ei kandideeri.

Madise hinnangul taandub vaidlus muuhulgas sellele, kas erakonna tuntud juhtfiguuride fotodega reklaamitakse erakonda või mitte. Ta lisas, et lõpliku seisukoha seaduse rikkumise või mitterikkumise kohta saab võtta vaid politsei, kellele on pandud ülesanne keelust kinnipidamist kontrollida.

«Kuid minu teada on ka politseil sellega probleeme, sest see, mis on täpselt poliitiline välireklaam, ei olegi lõpuni selgeks vaieldud ja mitte keegi päris täpselt ei tea seda,» tõdes Madise. Ta lisas, et eelmise õiguskantsleri Allar Jõksi hinnangul oli poliitilise välireklaami keeld sootuks põhiseadusega vastuolus.

«Kui üks keeld on kehtestatud, siis tuleb sellest kinnipidamine riigil tagada,» lausus Madise. «Muidu tekib olukord, et ühed peavad seadusest kinni ja teised ei pea ning need, kes käituvad seaduslikult ega kompa piire, siis need satuvad halvemasse olukorda.»

Tema sõnul peab riik tagama keelust kinnipidamise või siis selle kaotama. Madise hinnangul kompavad roheliste plakatid samal moel reklaamikeelu piire nagu ka näiteks Keskerakonna reklaamid või Isamaa ja Res Publica liidri Mart Laari nimelise kohviku avamine Kaarli puiestee ääres.

«Et kas plakat abi ja kartulite andmise lubadusega, mis algselt ilmus koos Keskerakonna logoga ja pärast keelu pihta hakkamist võeti sealt partei logo ära, on poliitiline välireklaam või mitte,» sõnas ta. «Või Laari kohvik. Paljud erakonnad on leidnud midagi, mis on piiri peal.»

Madise ütles roheliste plakatite kohta, et kui ta paneks ennast advokaadi või prokuröri rolli ehk kaitsja või süüdistaja rolli, siis ta «suudaks kindlasti mõlemat poolt üsna loominguliselt esindada.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles