Vastuolud IRLis viisid erakonnast kaks tegijat

Tuuli Koch
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ott Lumi.
Ott Lumi. Foto: Peeter Langovits

Vastandite tõmbumise teooria ei pea poliitikas alati paika: kahest erakonnast loodud Isamaa ja Res Publica Liit sisaldab ka kahte poliitnägemust. Võitlemisest sai jaks otsa Res Publica juhtivkujul Taavi Veskimägil, poliitikast lahkumist kaalub ka Ott Lumi.



Kui 2006. aastal peeti Res Publica ja Isamaaliidu ühinemist üheks paremini varjatud poliitsaladuseks Eestis, siis sellele järgnenud aastate jooksul pole olnud saladuseks, et kaks parteid pole suutnud ühtseks kasvada. Eri leerid on üsna tavapärased kõigis Eesti erakondades, kuid siin oli lahknemisjoon juba alguses sisse kodeeritud. Üks põhjuseid on ka see, et ühte erakonda koondati vägagi ambitsioonikad ja otsustustahtelised persoonid.

Hiljuti teatas IRLi liige, endine rahandusminister ja kunagine Res Publica juht Taavi Veskimägi, et tema poliitikukarjäär on vähemalt mõneks ajaks läbi, ning siirdus energeetikafirma Elering juhiks. Poliitikaga plaanib lõpparve teha ka Veskimägi võitluskaaslane Ott Lumi, kes oli Res Publica juhtfiguur, partei poliitiline sekretär, peaminister Juhan Partsi sisenõunik ja erakonna peasekretär. Praegu kuulub ta IRLi riigikogu fraktsiooni.

Kuna Lumi pole lahkumisplaanides veel sada protsenti kindel, ei soostunud ta oma edasisi plaane avalikustama. «Elame, näeme... Kui hakkan mingeid samme astuma, annan sellest teada,» ütles ta. Postimehe andmetel on tal kavas luua konsultatsioonifirma.

Kui IRLi puhul on lihtsusta-ja-üldista põhimõttel räägitud Isamaaliidu ehk Laari leerist ning «vana Res Publica» suuna esindajatest, siis nii Lumi kui ka Veskimägi kuuluvad viimaste sekka. Laari leeri kuuluvad Margus Tsahkna, Tõnis Lukas ja Juhan Parts. Viimane on veel omakorda ümbritsetud äraostmatutena tuntust kogunud Ken-Marti Vaherist, Urmas
Reinsalust ja Indrek Raudsest.

Kuna sõna «leer» ei soovi keegi kasutada, räägivad IRLi poliitikud kahest erinevast nägemusest, milline võiks olla IRLi nägu ning otsustamismudel. Neis kohtades ongi kõige ilmsemad eriarusaamad. Nii Veskimägi, Lumi kui mitmed teised respublikaanid nõustusid erakondade ühinemisplaaniga, kuna eesmärgiks oli luua tõeliselt konservatiivne rahvaerakond. Toonased ideed ei ole aga päriselt teoks saanud.

IRLi siseeluga tuttavad inimesed nendivadki, et kahel mehel sai villand, kuna otsustajate ring on IRLis väike ning Laari-poolne.

Tuntud poliitikud
•    Ott Lumi – Res Publica Tallinna piirkonna projektijuht 2002, poliitiline sekretär 2002–2003, peaministri sisenõunik 2003, Res Publica peasekretär 2003–2005 ja Isamaa ja Res Publica Liidu kaaspeasekretär 2006–2007. Riigikogu liige.
•    Taavi Veskimägi – Res Publica liige 1994. aastast, oli Res Publica esimees, 2003–2005 rahandusminister, 2006–2007 Isamaa ja Res Publica Liidu kaasesimees. Energeetikafirma Elering juht.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles