Galojan ja Kaldalu moodustavad valimisliitu nimega Protest

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Anna-Maria Galojan.
Anna-Maria Galojan. Foto: Marianne Loorents / SL Õhtuleht

Vahetult enne valimisliitude registreerimistaotluste vastuvõtmise lõppemist Tallinnas esitas avalduse ka valimisliit Protest, mille esindajad on Eestis tagaotsitav ja väidetavalt Suurbritannias elav Anna-Maria Galojan ning varguskahtluses süüdimatuks tunnistatud Meelis Kaldalu.

Tallinna valimsikomisjoni esindaja ütles BNSile, et valmisliidu Protest registreerimistaotluse esitas valimisliidu esindaja Meelis Kaldalu. Valimisliit ei ole praeguse seisuga veel registreeritud.

Tallinnas esitas seega taotluse registreerimiseks kokku kuus valmisliitu, kellest üks esitas taotluse valimisliidu registreerimise otsuse tühistamiseks ja valimisliidu tegevuse lõpetamiseks.

Valimisliidud on Vaba Tallinna kodanik, Tallinna rohelised, Linnakodanike valimisliit, Üle-Eestiline valimisliit ja Rodina. Esimesed neli valimisliitu esitasid avalduse augustis ning on praeguseks ka registreeritud.

Valimisliit Rodina esitas avalduse viimasel päeval ning oli neljapäeva õhtul veel registreerimata.

Valimisliit Linnakodanike valimisliit esitas taotluse valimisliidu registreerimise otsuse tühistamiseks ja valimisliidu tegevuse lõpetamiseks.

Ka on 5. septembri seisuga Talllinnas valimisteks registreerunud kaheksa üksikkandidaati. Need on Mikk Metslaid, Janno Tults, Mihkel Vetemaa, Ants Aasalaid, Veiko Kiel, Joeri Wiersma, Marina Suhnjova ning Vladimir Beljakov.

Kandidaatide saab registreerimiseks esitada 10. septembrini.

Harju maakohus mõistis Anna-Maria Galojani 2011. aastal süüdi omastamises ja võltsitud dokumendi kasutamises ning määras talle osaliselt reaalse vanglakaristuse. Kohus mõistis Galojanile liitkaristuseks ühe aasta ja kümne kuu pikkuse vangistuse, millest kohesele kandmisele kuulub viis kuud, ülejäänud aga tingimisi nelja-aastase katseajaga. Lisakaristusena ei tohi Galojan kolme aasta vältel kuuluda juriidiliste isikute juhtorganitesse. Eesti Euroopa Liikumise kasuks mõistis kohus Galojanilt välja 47.956 eurot.

Eeluurimisel kogutud andmetel pani Galojan seaduserikkumised toime ajavahemikul 2007. aasta juunist kuni septembrini, kui ta oli saanud MTÜ Eesti Euroopa Liikumine juhatuse liikmeks.

Uurimisandmetel kasutas Galojan ära ligipääsu MTÜ rahalistele vahenditele ja omastas kokku üle 900.000 krooni. Nii kasutas ta MTÜ pangakaarti oma isiklike ostude eest tasumiseks, samuti andis korraldusi oma arvete tasumiseks või esitas kuluaruandeid, kus näitas, nagu oleks kulutuse teinud MTÜ heaks, kuigi tegelikult nii see ei olnud. Kuluaruannete alusel lasi ta summad endale hüvitada, tuvastas uurimine.

Kohtueelsel uurimisel kogutud tõendite järgi tasus Galojan MTÜ raha eest näiteks riiete, ehete, hinnaliste aksessuaaride ja jalatsite eest, samuti käis ilusalongis ja reisil. Muuhulgas ostis ta MTÜ vahendite arvel ka hulgaliselt kinkekaarte, mille ise erinevates kauplustes ära kasutas, selgus uurimisel.

Menetlusandmetel ulatus kahju kokku 930.743 kroonini, millest 125.000 krooni on juba 2007. aastal hüvitatud.

Galojan on Eestist lahkunud ning elab väidetavalt Ühendkuningriigis.  Eesti justiitsministeerium on Anna-Maria Galojani vahistamiseks välja andnud Euroopa vahistamismääruse, kuid Galojan vaidlustas Ühendkuningriigi kohtus selle ning Ühendkuningriidid pole seni naist Eestile välja andnud.

33-aastane Meelis Kaldalu võttis aprilli teisel poolel riigikogu lahtiste uste päeval parlamendihoonest kaasa arvuti. Politsei pidas Kaldalu mai lõpul kinni, kui ta soovis siseneda riigikogu hoonesse. Kaldalu tunnistas, et võttis riigikogust kaasa arvuti lootuses paljastada e-hääletusega seotud saladused.

Politsei saatis Kaldalu kohtupsühhiaatrilisse ekspertiisi selgitamaks, kas kahtlusalune on süüdiv. Eelnevalt oli politsei kuulutanud Kaldalu tagaotsitavaks. Kohtupsühhiaatrilise ekspertiisi tulemuste põhjal kriminaalasi lõpetati.

Septembri alguses teatas Kaldalu Youtube videos, et palub Suurbritannias poliitilist varjupaika.

Varem oli Kaldalu pälvinud avalikkuse tähelepanu, kui oli presidendi vastuvõtule kutsutu kaaslasena veebruaris pääsenud riigipea vastuvõtule ning jättis seal presidendi abikaasale Evelin Ilvesele terekäe andmata.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles