Keskerakond ründab 60 protsenti Tallinna volikogu kohtadest

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Silja Kaigu

Kui Turu-uuringute ASi viimase küsitluse tulemused Tallinnas kohalikel valimistel tõeks osutuvad, võib Keskerakond saada endale üle 60 protsendi Tallinna linnavolikogu kohtadest.


Uuring näitab küll Keskerakonnale Tallinnas 36-protsendist toetust, kuid tuleb arvestada, et suur osa vastanutest ei oma poliitilist eelistust.

Kui need küsitletud arvestusest välja jätta, siis kasvab Keskerakonna toetus 51 protsendile ehk näitab võimalust saada endale üle poole linnavolikogu kohtadest.

Kuid ka see number on ilusam kui lõplik tulemus. Kui eeldada, et 5-protsendise valimiskünnise ületavad need erakonnad, kellele Turu-uuringute ASi küsitlus lootust annab, tähendab see neljaparteilist volikogu ja seega kõigi nende parteide osakaalu suurenemist.

Veelgi kindlam ainuvõim

Keskerakond saaks seal 61 protsenti kohtadest, teisele kohale tuleks 17 protsendiga Reformierakond, IRL oleks 12ga kolmas ja sotsid 10ga neljandad.

Umbes samalaadne tulemus ilmnes ka Eesti Päevalehe tellitud samalaadses uuringus, kus volikogu 79 kohta jagunesid järgnevalt: Keskerakond 49 kohta (62 protsenti), Reformierakond 14 kohta (18 protsenti), IRL 9 kohta (11 protsenti) ja sotsid 7 kohta (9 protsenti).

Selline tulemus oleks Keskerakonnale parem kui nelja aasta tagune, mil saadi endale 32 kohta 63st (51 protsenti). Samuti tuleb arvestada, et toona selgitati valimistulemused välja süsteemi abil, mis võimendas võitjaerakonna tulemust ning õõnestas kehvema saagiga parteide jalgealust.

Toomla: Keskerakond võidab

Politoloog Rein Toomla pidas tõenäoliseks, et umbes sellesse suurusjärku valimistulemus ka langeb ehk Keskerakonna võit tundub olevat suhteliselt kindel.

Tema sõnul ei ole võimalik seda tulemust kõigutada enam tavapäraste poliitiliste vahenditega. Paistma peaks uus poliitiline skandaal, mille hõngu aga tema sõnul hetkel õhus tunda pole.

Toomla väitel ei tähenda eelnev siiski, et 61 protsenti sissesaanud erakondade häältest annab Keskerakonnale 61 protsenti kohtadest (48 kohta), sest mõningad erinevused eri linnaosade valijate häälte kaalus jne on säilinud, kuid kindlust lisab prognoosile asjaolu, et kaks konkureerivat uurimust said sarnase tulemuse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles