Valitsus: poliitilist kultuuri seadustega paika panna ei saa

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna püstitatud e-valimistelk Tallinna keskturu juures europarlamendi valimiste ajal.
Keskerakonna püstitatud e-valimistelk Tallinna keskturu juures europarlamendi valimiste ajal. Foto: Toomas Huik

Kommenteerides Keskerakonna valimistelke, mis sarnaselt Euroopa Parlamendi valimiste ajaga taas Tallinnas igas linnaosas püstitatud, leidsid valitsusliikmed, et poliitilist kultuuri ei saa seadustega paika panna ja see jääb iga erakonna enda südametunnistusele, kuidas austatakse valimiste salajasuse põhimõtet.

Vastates ajakirjaniku küsimusele, kas valitsusel ei ole kavas selliseid valimistelke seadustega keelata ütles peaminister Andrus Ansip, et sellist eelnõu ette valmistatud ei ole.

«Aga e-hääletamise puhul peab olema ilmselge see, et keegi kõrvaline isik ei mõjuta seda valiku tegemist. E-hääletamine on kaasaegne viis osaleda ühiskonna elus ja ma soovitan seda viisi kõigil kasutada, kellel see võimalus on,» sõnas Ansip, kes veidi hiljem ka ise ajakirjanike juuresolekul oma e-hääle valimistel andis.

Rahandusminister Jürgen Ligi täpsustas, et täna hommikul oli ka Vabariigi Valimiskomisjoni juht Heiki Sibul kommenteerinud, et põhiseaduskomisjon on ühe hea tava sel teemal heaks kiitnud, sest seadusega ei saagi seda reguleerida.

Välisminister Urmas Paet lisas omalt poolt: «Ütleme nii, et poliitilist kultuuri seadustega paika ei saa panna. See on selgelt poliitilise kultuuri osa - kuidas tagatakse ja kuidas ka erakonnad ise hindavad hääletuse salajasust ja austavad seda väga olulist valimiste põhimõtet. Nii et see on ikka selgelt poliitilise kultuuri küsimus, kes kui kaugele selles osas läheb,» andis Paet Keskerakonna tegevusele hinnangu.

Keskerakond püstitas sel nädalal Tallinna kõigis linnaosades taas valimistelgid, mille eesmärk on propageerida kohalike omavalitsuste valimisi ja e-hääletust, kohapeal jagatakse Keskerakonna meeneid ning pakutakse elanikele võimalust arvutis oma e-hääl anda.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles