Saks laste kodakondsusest: olgem suuremeelsed

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Lennart Rikk / Scanpix

Kommenteerides õiguskantsler Indrek Tederi ettepanekut anda alla 15-aastastele kodakondsuseta vanemate lastele senisest lihtsamini kodakondsus, ütles sotsiaaldemokraat Katrin Saks, et tema isiklikult oleks nende noorte suhtes suuremeelne. 


«Ühtset seisukohta meil Tederi ettepaneku suhtes veel pole, aga kujundame selle lähiaegadel. Isiklikult arvan, et peaksime olema suuremeelsed,» rääkis sotside ase-esimees Postimees.ee'le.

Kuna sotside valitsuses oleku ajal tehti palju, et vanemaid informeerida ning seeläbi kodakondsuseta laste hulka märkimisväärselt vähendada, ei ole tema sõnul praktiline probleem Eestis enam teab mis suur.

«Aga samas ei saa alahinnata sümboolsete sammude tähtsust. Rahvussuhete kvaliteet sõltub alati kõikidest osapooltest, seega ainult nõudmistega või keeleinspektori trahvidega kaugele ei jõua.»

Tema sõnul pole päris õige öelda, et praegu on olukord, kus eestlased pigem enam ei oska ja venelased veel ei oska mõlemat keelt rääkida. Kuid võimalikke probleeme saaks tema sõnul ületada paranenud inglise keele oskus nii eestlaste kui venelaste hulgas.

«Lõpuks polegi ju nii tähtis, mis keeles räägitakse, peaasi, et üksteisest aru saadakse. Tuletaksin meelde, et Euroopa Liit on püstitanud eesmärgi, et emakeele kõrval räägitaks vähemalt kahte võõrkeelt,» lisas Saks.

Kommenteerides olukorda, kus hädaabinumbrile 112 helistanud venekeelsel taksojuhil kästi abi saamiseks eesti keeles suhelda, märkis Saks, et avalike teenuste kättesaadavus, eriti hädaabi osutamine, on omaette teema. «See pole kindlasti see koht, kus riigikeele oskust kontrollima hakata.»

Tema nägemuses peaksime paremini kohanema ka sellega, et järjest rohkem liigub siin erinevates keeltes rääkivaid inimesi.

«Hiljuti olin sunnitud abi paluma Soome väikelinna politseist ja kõik kolm ametnikku, kellega suhtlesin, rääkisid minuga korralikku inglise keelt. Loodan, et välismaalased saavad vajadusel meilgi samasuguse kohtlemise osaliseks.»

Samuti leidis sotside aseesimees, et rahvusküsimus pole Eestis tundlikum kui mujal. «Ka pole meil padurahvuslaste hulk kuidagi erandlikult suur, kuigi võrreldes teiste riikidega on meil teisest rahvusest inimesi palju, koguni üks kolmandik.»

Oluline on tema sõnul, et riigi esindajad ise käituksid rahulikult - mitte emotsionaalselt, vaid ratsionaalselt ning peaksid silmas kaugemaid eesmärke, mitte ainult võitu lähimatel valimistel.

Uuringud on Saksa teada näidanud sedagi, et inimesed on palju tolerantsemad kui poliitilise eliidi esindajad, näiteks laste kodakondsuse küsimuses.

«Aga kõik kardavad rahvusliku reeturi silti, kuigi kõige enam kahjustame me ise ennast pidevalt hirmu ja viha kultiveerides. Kindlasti tuleks seda teemat arutada rahulikumas situatsioonis kui paar nädalat enne valimisi.»

Õiguskantsler Indrek Teder soovitas eelmisel nädalal riigikogu ees esinedes anda alla 15-aastastele kodakondsuseta vanemate lastele kodakondsuse, kui vanemad sellele otse vastu ei seisa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles