Rohelised: tubakaseaduse karmistamisel ei tasu salakaubandust karta

Sandra Maasalu
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erakonna Eestimaa Rohelised liikmed, paremal Marek Strandberg.
Erakonna Eestimaa Rohelised liikmed, paremal Marek Strandberg. Foto: Erakond Eestimaa Rohelised

Roheliste erakonna esindajana kinnitab Aleksander Laane, et suitsetamise piiramine on seaduse abil võimalik ja salakaubanduse kasvu vastu saab tõhusalt võidelda.

Laane hinnangul on tubakapoliitikas Soome eeskujul tõhusad lahendused olemas. «Maksu tuleb veel julgelt juurde panna. Siin ei tasu karta ei tulude vähenemist ega salakaubandust, millega teid hirmutada püütakse,» vahendas ta roheliste seisukohta. «Maailmas on see kõik järgi proovitud - tulud ei vähene, kui riik vähegi pingutab selle nimel.»

Laane selgitas, et suur osa illegaalsest tubakaärist käib tubakafirmade teadmisel või osalusel ja seda saab tõkestada, piirates logistikat. «Tuleb alles jätta paar tollipunkti, kust tubakas võib riiki liikuda vaid kindlatest tehastest tooduna. Igasugune tubakatransiit läbi Eesti tuleb keelata, sest just transiit on maailma kogemuste järgi see põhiline smuugeldamise viis,» rääkis Laane.

Laane lisas, et kindlasti tuleks lõpetada tubakatoodete poodides eksponeerimine ja kehtestada totaalne reklaamikeeld.

Ta juhtis ka tähelepanu, et kui suitsetamise vähenemise ja kõrgema aktsiisimäära korral jäävad riigi tulud samaks, riik kokkuvõttes võidab, sest vähenevad ka kulud tubakast põhjustatud tervisekahjudele.

Laane meenutas, et suitsetamine ilmus Eestisse mitte varem kui 16. sajandil. «Palju pikemalt võimutsenud vallutajatest saime lahti, miks siis mitte tubakast?» naljatles ta.

Soome koostab esimese riigina maailmas karmi tubakaseadust, mille eesmärgiks on tubakatoodete kasutamise lõpetamine.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles