Vastutahtsi kandideeriv naine ei ole kaebust esitanud

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Keskerakonna õhupall
Keskerakonna õhupall Foto: Silja Kaigu

Kuressaares enda sõnul vastu tahtmist Keskerakonna valimisnimekirja sattunud naine ei ole valimiskomisjonile ühtki avaldust esitanud ning seeõttu pole juhtunu osas ka menetlust alustatud.

«Vabariigi valimiskomisjoni või Saare maakonna valimiskomisjoni pole ühtegi avaldust, kaebust või järelevalve taotlust selles küsimuses esitatud,» ütles vabariigi valimiskomisjoni esimees Heiki Sibul BNSile.

Saaremaa ajaleht Meie Maa kirjutas möödunud nädalal, et Kuressaare II lasteaias õpetajana töötav Signe Elli (55) sattus vastu enda tahtmist Kuressaares Keskerakonna valimisnimekirja.

«Mina ei taha kuskil kandideerida ja mul pole kunagi sellist mõtetki olnud,» ütles Signe Elli ajalehele antud intervjuus. Naise sõnul oli tal oma keskerakondlasest sõbranna Elo Naaberiga küll juttu poliitikast, kuid mitte kandideerimisest.

Elo Naaber mäletas kohtumist Signe Elliga ja tema värbamist valimisnimekirja pisut teisiti. «Mulle ta ütles autos kohtudes küll, et on nõus kandideerima,» väitis Naaber.

Hiljem antud kommentaaris teatas Elli siiski, et pani allkirjad ankeetidele ise ja kartus kandideerimisega kaasnevast vastutusest tekkis tal alles mõne aja pärast.

Heiki Sibula sõnul võib võib kandidaat isikliku avalduse alusel loobuda kolme päeva jooksul pärast tema registreerimist kandidaadiks ja see on ka üsna tavapärane.

«Seni pole aga ilmnenud ühtegi juhtumit või esitatud kaebust, mille kohaselt isik oleks registreeritud valimistel kandidaadiks vastu tema tahtmist,» nentis Sibul.

Hiljem võib valla valimiskomisjon tühistada registreerimisotsuse valimiste keskkomisjoni juhi sõnul vaid siis, kui tõendatakse, et kandidaadil puudus kandideerimisõigus või kui kandidaat sureb. «Kandidaadil on võimalik valla või linna valimiskomisjoni kandidaatide registreerimise otsuse peale esitada kaebus maakonna valimiskomisjonile.»

Kui naine tõepoolest vastutahtsi ja dokumente võltsides kandidaadiks esitati, siis on see Sibula sõnul süütegu, mille eest karistusseadustik näeb ette rahalise karistuse või kuni üheaastase vangistuse.

Signe Elli kandideerib numbri all 152 Kuressaares Keskerakonna pika nimekirja viimase viie hulgas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles