Paeti ja Langi umbusaldusavaldused anti üle

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välisminister Urmas Paet.
Välisminister Urmas Paet. Foto: Peeter Langovits

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon andis täna riigikogule üle välisminister Urmas Paeti ning sotside fraktsioon justiitsminister Rein Langi umbusaldusavalduse.

«Täna hommikul kohtus Keskerakonna fraktsioon välisminister Paetiga, mille eesmärgiks oli saada selgitusi otseallikast, miks välisminister tegi kiirkorras ja äärmise saladuskatte all ettepaneku tühistada sissesõidukeelud nii Sergei Markovi kui ka Vassili Jakemenko suhtes,» ütles Keskerakonna fraktsiooni esimees Kadri Simson.

Simsoni sõnul on välisminister andnud viisaskandaalis väga vastukäivaid selgitusi. «Ka Keskerakonna fraktsioonile ei osanud ta nimetada ühtegi ootamatult muutunud asjaolu või ära langenud süüdistust käesoleva aasta maist, mis oleks õigustanud valitsuskriisi ajal Vassili Jakemenko kustutamise nn mustast nimekirjast,» märkis Simson.

Simson ütles, et välisminister Paet on viisaskandaalis muutnud korduvalt selgitusi oma käitumise tegelike motiivide suhtes.

«Sellega on ta eksitanud avalikkust, riigikogu ning oluliselt kahjustanud Eesti mainet meie välispartnerite silmis,» märkis Simson. «Selline minister on kaotanud usalduse ega saa jätkata valitsuse liikmena. Seetõttu algatab Keskerakonna fraktsioon allkirjade kogumise minister Urmas Paeti umbusaldamiseks.»

Sotsid tahavad viisaskandaali pärast algatada justiitsminister Rein Langi umbusaldamise ning sellega on liitunud Rahvaliit.

Rahvaliit ei pidanud Paeti umbusaldamist täna vajalikuks. 

Riigikogu sotside fraktsiooni esimees Eiki Nestor ütles, et sotsid toetavad Paeti umbusaldamist. 

Ta lausus, et välisministri roll pole viisaskandaalis olnud väike. 

Nestori sõnul on eriti ebameeldivad olnud välisministri ja välisministeeriumi poolt tulevad vastandlikud avaldused. 

Ministri umbusaldamise algatamiseks on vaja vähemalt 21 saadiku toetust. Keskerakonnal on parlamendis 28 liiget. Sotside fraktsioon on kümneliikmeline.

Sotside algatatud justiitsminister Rein Langi umbusaldamist toetavad Rahvaliit ja Keskerakond ehk ka selle algatamiseks on opositsiooniparteidel hääled koos. 

Ministri tagandamiseks on vaja vähemalt 51 saadiku toetust. Selle kokkusaamine eeldaks, et reformierakondlase Paeti mahavõtmist toetaksid ka valitsusliidus olevad Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) või valitsust toetavad roheliste poliitikud. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles