Markov ei näe põhjust Eesti ees vabandada

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vene duumasaadik Sergei Markov.
Vene duumasaadik Sergei Markov. Foto: RIA Novosti / SCANPIX

Vene riigiduuma saadiku Sergei Markovi sõnul ei kavatse ta Eesti ees vabandada ning tema sõnul peaks hoopis peaminister Andrus Ansip vabandama venekeelse elanikkonna diskrimineerimise ja pronkssõduri teisaldamise eest.


Peaminister Andrus Ansip ütles teisipäeval intervjuus Raadio 4-le, et Eestisse sissesõidukeelu tühistamiseks peab Markov Eesti ees vabandama. Markov ütles teisipäeval Interfaxile, et ta on valmis vabandama sel juhul, kui ta on milleski süüdi.

«Kuid kui ma räägin, et ei pea Eestit demokraatlikuks riigiks, siis see on minu arvamus, minu seisukoht. Kui härra Ansip leiab loogilised argumendid selle kasuks, et ma vabandaksin eesti rahva ees, siis oleksin rõõmuga nõus seda tegema, kuna olen huvitatud suhete taastumisest Venemaa ja Eesti vahel. Ent antud juhul pole mul millegi eest vabandada,» lausus ta.

Markovi sõnul peaks Eesti peaminister hoopis ise vabandama venekeelset elanikkonda diskrimineeriva poliitika eest, mis tema sõnul ilma igasuguste liialdusteta on apartheidi poliitika. «Samuti peaks ta vabandama selle eest, et mälestusmärk sõdurile-vabastajale on viidud linna keskelt kalmistule,» leidis Markov.

Siseministri kohuseid täitnud justiitsminister Rein Lang tühistas kevadel välisministeeriumi palvel Eesti-vastaste küberrünnakute korraldamisega hoobelnud Vene riigiduuma liikme Sergei Markovi sissesõidukeelu Schengeni viisaruumi riikidesse.

Ka palus välisministeerium kustutada Schengeni viisakeelu saanud isikute nimistust Venemaa noorteorganisatsiooni Naši endise juhi Vassili Jakemenko nimi. Jakemenko juhtis 2007. aasta aprillis Eesti Moskva saatkonna piiramist ja Eesti suursaadiku Marina Kaljuranna ründamist. Praegu on ta Venemaa noorsoominister.

Lang tühistas Markovi sissesõidukeelu, kuid ei tühistanud Jakemenko sissesõidukeeldu. Nii Markovi kui Jakemenko suhtes kehtib Eestisse sissesõidukeeld.

Juhtunu tõttu algatas riigikogu Sotsiaaldemokraatliku Erakonna (SDE) fraktsioon justiitsminister Rein Langi umbusaldamiseks allkirjade kogumise.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles