Mihkelson: skandaal puudutas välispoliitika usaldust

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti välisministeerium Tallinna kesklinnas.
Eesti välisministeerium Tallinna kesklinnas. Foto: Liis Treimann.

Riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni esimehe Marko Mihkelsoni sõnul puudutas kahe venelase viisakeelu ümber puhkenud skandaal Eesti välispoliitika usaldusväärsust.

«Seepärast tuleb meil võimalikult kiiresti juhtunu tagamaad selgeks saada ning taastada Eesti välispoliitika selguse ning selgroogsuse,» kirjutas poliitik oma ajaveebis.

«Sellist kahetsusväärset skandaali, mis on viimastel päevadel hargnenud Eesti välispoliitika ja tema otsustajate ümber, on varasemast raske meenutada ning mida päev edasi, seda ilmsemaks muutub, et olukord meie välispoliitiliste otsuste tegemisel on pehmelt öeldes kummaline,» leidis Mihkelson.

«Vastuolulised ning ebaselged signaalid on kujundanud kohati isegi arvamust, et konkreetseid ja meie jaoks suveräänseid välispoliitilisi otsuseid või hoiakuid võidakse piiri tagant küllaltki jõuliselt mõjutada, välisministeerium on küll surveavaldamise oma ametlikus teates välistanud, kuid samas räägivad faktid pisut teist keelt,» nentis poliitik.

«Välisminister Urmas Paet ütles neljapäeval ERRile intervjuud andes sõna-sõnalt, et Jakemenko ja Markovi viisakeelu osas oli oma kriitilist meelt avaldanud «Euroopa Komisjoni kõrge esindaja». Reedel teatas Euroopa Komisjoni pressiteenistus omakorda, et nemad ei ole ega saagi liikmesriiki viisakeeldude küsimuses mõjutada,» meenutas ta.

«Samas on viidatud, et viisakeelu mahavõtmise kiireloomulisuse tingis üks kavandatud rahvusvaheline kohtumine. Milline, seda teab välisminister Urmas Paet. Eeloleval nädalal tuleb tal selles osas palju seletada nii riigikogu väliskomisjonis kui IRLi fraktsioonis,» sõnas Mihkelson.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles