Andres Keil: elame väga jesuiitlikul ajastul

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andres Keil
Andres Keil Foto: Sille Annuk

Teatrilavastaja ja -kriitik Andres Keil leidis, et elame tänases Eestis vägagi jesuiitlikul ajastul, kui inimene 2009. aastal tunneb, et ilma erakonnaga liitumata on tal oma tegemises järsku justkui sein ees.

«Siis on miskit ikka tõeliselt lahti,» nentis Keil ETV saates «Vabariigi kodanikud», milles arutati tuntud inimeste erakondega liitumise ja peibutuspartide küsimuse üle.

«Elame kaugelt jesuiitlikumal ajastul, kui Igantius Loyola (Jeesuse Seltsi asutaja 16. sajandil - toim.) iial suutis oma «eesmärk pühitseb abinõu» printsiibiga ette kujutada,» tõdes ta.

Propagandauurija Agu Uudelepp selgitas, et kuna inimeste seas valitseb teadmine, et poliitika pole puhas, siis arvatakse ka, et sinna ei saa keegi siiraste kavatsustega minna, vaid parteisse astutakse ikkagi midagi saama.

Meediaekspert Raul Rebane avaldas veendumust, et kõik need sajad ja sajad inimesed, kes kohalike valimiste eel ühinevad erakondadega või moodustavad kohtadel valimisliite, tahavad eelkõige siiski midagi ära teha, mitte ei lähe midagi saama.

Olümpiavõitja Erika Salumäe tunnistas, et omal ajal erakonnaga liitudes oli tal soov teha ära kindlaid asju sotsiaalvaldkonnas ning täpset vahet eri erakondade vahel ta väga ei teinudki, lihtsalt Keskerakond jõudis toona oma kutsega esimesena kohale. Küll tõdes ta, et on ju kurb, kui konkreetse asja saamiseks peab parteiga liituma, olgu siis tegu kellegi spordikooli hea käekäigu või muu taolisega.

Uudelepp rõhutas, et selles pole süüdi spordikooli vedav inimene ning et küsimuse teravik tuleks suunata sellele, miks on tekkinud selline ühiskond, mis selliseid suhteid ja skeeme võimaldab.

Samas rõhutas Salumäe, et poliitikasse läinud oma ala tipptegijad on siiski väga tõsised ja arukad inimesed, kuna muidu poleks nad omal alal ju tippu välja jõudnudki, mistõttu nad on arvestatavad tegijad ka poliitikas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles