Keskerakond tahab laiendada õppelaenu saamise võimalusi

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Õppelaenu reklaam.
Õppelaenu reklaam. Foto: Arno Saar / Õhtuleht

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon algatas täna õppetoetuste ja õppelaenu seaduse muutmise, mille eesmärgiks on parandada hariduse kättesaadavust ning laiendada isikute ringi, kellel on õigus saada õppelaenu.

«Täna ei võimaldata õppelaenu neile isikutele, kes on seda juba kord samal haridustasemel ja haridusastmel saanud õpingute nominaalkestuse arvule vastav arv kordi,» ütles Keskerakonna fraktsiooni liige Aadu Must.

«Eelnõu jõustumisel on neil õigus saada riigi tagatisega laenu ka teise ja järgnevate kutse- või kõrghariduste omandamisel, tingimuseks on, et eelmine laenusumma koos intressiga peab olema tagasi makstud,» lisas ta.

Must ütles, et ka täna lubatakse n-ö teise hariduse omandamisel võtta õppelaenu, kuid seda vähendatakse varasematel kordadel saadud õppelaenude arvu võrra.

«Seega, kui isik on juba ühel õppetasemel õppelaenu maksimaalses suuruses saanud, siis ei ole tal enam võimalik seda uuesti taotleda,» märkis Must.

Arengufondi raportis riigikogule seisab, et Eesti edukaks väljumiseks kriisist ning struktuurimuutuste reaalseks käivitumiseks, tuleb lähiaastatel oluliselt enam panustada haridusse.

«Põhisihiks peab olema tänaste töötavate inimeste ümberõppe võimalikult paindlikuks ja mitmekülgseks muutmine, sealhulgas uue sammuna riigi kulul teise kõrghariduse võimaldamine,» lausus Must.

«See, mida õpiti kümme aastat tagasi, ei pruugi enam täna olla asjakohane ega garanteerida konkurentsivõimet tööturul,» leidis ta. «Majanduslangus on sobiv aeg täiend- ja ümberõppeks, et olla majanduse tõusuajaks haritum ja konkurentsivõimelisem.»

Seadusemuudatus puudutab üliõpilasi, kes õpivad teistkordselt täiskoormusega õppes Eesti avalik-õiguslikus ülikoolis, riigi rakenduskõrgkoolis, eraülikoolis, erarakenduskõrgkoolis ning kutsekooli õpilasi, kes õpivad täiskoormusega õppes riigi-, munitsipaal-, või erakutseõppeasutuses.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles