Juske maamaksust: populismiga populismi vastu

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamaksul on tuliseid vastaseid.
Maamaksul on tuliseid vastaseid. Foto: Peeter Langovits.

Tallinna keskerakondliku linnavõimu tänast otsust toetada IRLi ettepanekut kaotada kodualusel maal maamaks nimetas sotsiaaldemokraat Jaak Juske populismiga populismi vastu võitlemiseks.


«Täna saavad kõik mõtlevad inimesed aru, et järgmise paari aasta jooksul ei ole võimalik maamaksu kodudele kaotada,» kirjutas ta oma blogis.

«Need parteid, kes seda lubavad, peavad vastama väga lihtsale küsimusele - millist avalikku teenust sel juhul maamaksu summa võrra vähendatakse? Kas vähendada laste päevahoiuteenust või lõpetada mõne sotsiaaltoetuse maksmine?»

Juske sõnul väheneb näiteks Tallinna linna eelarve järgmisel aastal tervelt miljardi krooni võrra.

«Nii ei ole võimalik linnaeelarve mahtu veel paarisaja miljoni krooni võrra vähendada ja maamaks kaotada.»

Sotsid ei ole toetanud kodude täielikku maamaksu-vabastust, nende ettepanek on viia maamaksu määr tagasi 2007. aasta tasemele.

«Arvestades aga kohalike eelarvete väga kriitilist seisu, pole suure tõenäosusega sedagi lubadust lähema paari aasta jooksul võimalik täies mahus ellu viia,» leidis Juske.

«Omavahelistes vestlustes on ka mitu konkureerivate erakondade Tallinna poliitikut kinnitanud, et kodualuse maa maamaksust vabastamine ei ole lähiajal kuidagi võimalik. Valimiste eel võib aga kõike lubada,» lisas ta.

Nii IRL kui Reformierakond tervitasid Tallinna linnavõimu otsust asuda toetama algatust kodualuse elamumaa vabastamiseks maamaksust, kuid leidsid, et lisakulud peaks katma linna eelarvest, mitte riigi taskust.

IRL märkis, et praegu kehtiv seadus võimaldab linnavolikogul vabastada kodualune elamumaa maamaksust kasvõi homnepäev.

«Kui linnavolikogus absoluutset enamust omav Keskerakond seda tõepoolest soovib, võib ta kodud maamaksust vabastada veel praeguse volikogu koosseisu ajal,» ütles Kiisler. «IRL on rõõmus, et nüüd saame oma eelnõu puhul arvestada ka keskfraktsiooni häältega.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles