Holsmer: maamaksu vabastus tulgu linna taskust

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Maamaksu tõstmise vastane pikett Tallinna linnavalitsuse ees.
Maamaksu tõstmise vastane pikett Tallinna linnavalitsuse ees. Foto: Peeter Langovits

Tallinna linnavolikogu Reformierakonna fraktsiooni esimees Remo Holsmer kiitis linnaisade soovi hakata koduomanikke maamaksust vabastama, kuid leidis, et see raha peaks tulema ikka linna enda taskust.


«Hea meel on tõdeda, et linnavalitsus on lõpuks mõistnud koduomanike maamaksust vabastamise vajadust. Eelmise aasta algusest 2,5 korda tõstetud maksutõus oli ebaõiglane ja lappis auklikku linnaeelarvet, ei midagi muud,» väitis Holsmer.

Küll on tema sõnul üllatav abilinnapea Eha Võrgu jutt täiendavast seadusemuudatusest.

«Teadmiseks linnavalitsusele, et vastav regulatsioon on riigikogus juba kevadel vastu võetud.»

Seaduse tasandil on loodud võimalus vabastada maamaksust krundid, mis on väiksemad kui 3000 ruutmeetrit. Suuremad krundid on vabastatud 3000 ruutmeetri ulatuses ja ülejäänud osa eest tuleb maamaksu tasuda, niisamuti laieneb maksuvabastus ka korteriomanikele.

«Mis puudutab maamaksust laekuvaid summasid, siis on see puhtalt linna küsimus,» rääkis ta.

Ta meenutas, et Tallinn on kahe aasta jooksul maksutõusuga korjanud elanikelt üle 400 miljoni krooni.

«Kanalisatsiooni välja ehitamine on läinud 500 miljonit krooni odavamaks ning seetõttu langeb ära ka linna toonane põhjendus maamaksu tõstmiseks. Maksuvabastusest tekkiva laekumise vähenemine on ikka Tallinna linna, mitte riigi küsimus.»

2008. aasta alguses tallinlaste maamaksu mitmekordistanud linnaisad asusid täna toetama osalist maamaksuvabastust, mille jõustumisel ei peaks kodualuse elamumaa eest enam sentigi maksma. Küll aga leitakse, et maksust saamata jääva raha peaks kompenseerima kohalikule omavalitsusele riik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles