Ilves hoiatas ametnike liigse koondamise eest

Urmas Seaver
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
President Toomas Hendrik Ilves riigikogus. .
President Toomas Hendrik Ilves riigikogus. . Foto: Arno Saar/ SL Õhtuleht

Vabariigi president Toomas Hendrik Ilves hoiatas riigiametnike arvu ja nende töötasu drastilise vähendamise eest, sest nii võivad riigimasinast lahkuda ajud.

Ilves rääkis täna riigikogu sügisesel avaistungil, et parlament hakkab peagi menetlema riigi tuleva aasta eelarvet, mis pole aga pelk summade kogum, mille valitsus läkitab riigikokku kas palve või käsuga see kiiresti ära menetleda.

Ta lisas, et riigieelarve raha on ühishuvi eesmärgil kogutav ja ümber jagatav maksumaksjate raha ning see ei kuulu ühelegi erakonnale või ministeeriumile ega kohalikule omavalitsusele. «Rahanumbrite taga on inimeste elu: julgeolek, haridus, tervishoid, sotsiaalne turvalisus, kultuur,» lisas ta.

«Olen sügava murega jälginud eelarveväitluse kohati eksitavat ja populistlikku olemust,» lausus Ilves. «Nii väidavad mõned, et meie eelarvepuudujääki saaks katta ja euro kasutusele võtmise teed sillutada nii, kui vähendada drastiliselt riigiametnike arvu ja nende töötasu.»

Presidendi sõnul tuleb fiktiivsed ja ebaotstarbekad ametnikekohad kaotada, kuid märkis, et see töö on suurel määral ka nüüdseks tehtud.

«Mõistagi tuleb avalikus sektoris paaril varasemal aastal pärmitaignana kerkinud palku ja majandamiskulusid kahandada nii, nagu seda teeb erasektor. Ka seda on tehtud,» sõnas ta. «Kui langus jätkub, tuleb kahandada veelgi. Lisaks muule on sellel ka ühiskonna õiglustunnet austava žesti tähendus.»

Presidendi on selge aga ka see, et riigiaparaadi kahandamisel on piir. «Kui riigimasinast lahkuvad lisaks rahale ka ajud, on tagasilöök paratamatu just neis valdkondades, mille pärast me täna põhjusega muretseme: sotsiaalhoolekanne, tervishoid, haridus ja turvalisus,» märkis ta. «Kannatab ka meie seaduste kvaliteet.»

Ilvese sõnul on palju kõneldud õiguspärase ootuse põhimõttest. «Mitte kellelgi ei saa olla mõistlikku ootust kõikide palkade, toetuste, hüvitiste ja muude rahaeraldiste lõpmatule kestmisele või nende pidevale kasvule,» leidis ta. «Kui riigi tulud vähenevad, on riik sunnitud ka kulusid vähendama või leidma võimalusi tulude suurendamiseks. See on loomulik ja igaühel tuleb õppida paratamatusega arvestama.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles