Varivalimised tulevad Tallinnas linnaisade kiuste

Alo Raun
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tänavu Kuristiku gümnaasiumi 7. klassi minev Kadi Sagor ei oska veel öelda, kas tema varivalimistel osaleks, kui talle seda võimalust pakutaks.
Tänavu Kuristiku gümnaasiumi 7. klassi minev Kadi Sagor ei oska veel öelda, kas tema varivalimistel osaleks, kui talle seda võimalust pakutaks. Foto: Artur Sadovski

Kuna Tallinn üritab takistada õpilaste varivalimisi koolides, kolib Eesti Noorteühenduste Liit (ENL) projekti pealinna kaubanduskeskustesse.


«Pidasime pärast šokist toibumist kiire koosoleku ja otsustasime, et mitte mingil juhul me ei loobu sellest projektist. On absurdne lükata see järgmisse õppeaastasse - mille alusel noored siis valima peaksid?» küsis ENLi pressiesindaja Meelika Jürisaar.

Tema sõnul oleks samuti absurdne lükata projekt edasi järgmiste kohalike valimisteni nelja aasta pärast, arvestades juba tehtud pingutusi ja pikka ajavahemikku.

Jürisaar lubas, et uue lahendusena seab ENL igasse Tallinna valimisringkonda üles ühe valimispunkti. «Peame läbi rääkima kaubanduskeskuste ja vabaajakeskustega. Väga loodame, et ettevõtjad ja edukad äriinimesed toetavad noorte osalust ühiskonnas ja teevad uksed meile lahti.»

Tema teatel saab noor valida vaid varivalimispunktis, mis asub tema kooliga samas linnajaos, ja osaleda saavad kõigi Tallinna koolide vähemalt 14-aastased õpilased. Varivalimised kestavad 5.-8. oktoobrini.

Jürisaare sõnul tehakse hääletama tulnud noor kindlaks õpilaspileti abil ja valimispunkte ühendav süsteem tagab, et õpilane ei saa teist korda valida.

Uue süsteemi detailid selguvad pressiesindaja teatel lähemate päevade jooksul.

Varivalimiste teises toimumiskohas, Tartus pole Jürisaare andmetel neile takistusi tehtud ning seal tuleb see plaanikohaselt - valida saavad vaid ettevõtmisega ühinenud koolide õpilased ja seda ühel päeval 5.-8. oktoobrini.

Tallinna abilinnapea Kaia Jäppinen nimetas eile koolijuhtidele saadetud kirjas poliitiliselt kallutatuks vähemalt 14-aastaste õpilaste varivalimiste projekti ja kutsus koole projektis osalemist hoolikalt kaaluma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles