Erakorraliste valimiste referendumi eelnõu lükati tagasi

Raul Sulbi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu.
Riigikogu. Foto: Peeter Langovits.

Riigikogu otsustas mitte võtta menetlusse Keskerakonna eelnõu erakorraliste parlamendivalimiste läbiviimise küsimuses rahvahääletuse korraldamise kohta.


Riigikogu otsustas tagastada 57 poolthäälega 24 vastu Keskerakonna fraktsioonile nende 31. augustil esitatud otsuse-eelnõu.

Hääletamine toimus seoses riigikogu juhatuse liikmete erimeelsustega eelnõu menetlusse võtmise küsimuses, vahendas parlamendi pressiesindaja.

«Tänane riigikogu otsus on äärmiselt kahetsusväärne. Sellega loodud pretsedent on tulevikku silmas pidades ohtlik. Eelkõige oli see poliitiline samm, mitte aga õiguslik otsus. Ei riigikogu juhatusel, kes on poliitiline organ, ega ka riigikogu täiskogul, kes samuti langetab poliitilisi otsuseid, ei sobi igas olukorras apelleerida põhiseadusele kui viigilehele, millega kinni katta iga poliitiliselt mittesobivat avalikku arutelu. Põhiseadus nii paindlik ka ei ole, et vältida ebamugavaid arutelusid riigikogus,» leidis riigikogu põhiseaduskomisjoni aseesimees Evelyn Sepp Keskerakonnast.

«Rahvahääletuse korraldamine muus riigielu küsimuses on kindlasti riigikogu pädevuses ja põhiseadusega kooskõlas. Nagu on põhiseadusega kooskõlas ka riigikogu kui sellise poliitilise enesekorralduse õigus. Antud juhul keeldus valitsuskoalitsioon tunnistamast oma teovõimetust ja soovib endale kaheldaval viisil tagada lihtsalt veel 18 kuud vindumist. Keskerakonna fraktsioon kaalub riigikogu otsust eelnõu mitte menetleda riigikohtusse kaebamist,» lisas ta.

Riigikogu Keskerakonna fraktsioon algatas eile otsuse eelnõu rahvahääletuse korraldamiseks, et viia läbi riigikogu erakorralised valimised 7. veebruaril 2010. aastal.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles