Reformierakond: loodame, et riigikogus tuleb tõsine arutelu

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigi Kinnisvara ASi nõukogu esimees Taavi Rõivas.
Riigi Kinnisvara ASi nõukogu esimees Taavi Rõivas. Foto: Peeter Langovits
Postimees.ee küsis parlamendierakondade esindajatelt, milliste mõtetega lähevad nad vastu homsele riigikogu istungile, kus tuleb arutusele õiguskantsler Indrek Tederi ettepanek lõpetada seadusevastane olukord, mis tekkis ebapiisava käibemaksutõusust ette teatamisega.

Vastab riigikogu rahanduskomisjoni esimees Taavi Rõivas (Reformierakond).

Kas teie erakond peab vajalikuks osaleda esmaspäevasel riigikogu istungil? Miks?

Käibemaksumäära muudatuste põhiseadusele vastavuse hindamine ei ole võimalik ilma majanduslikke ja fiskaalseid reaalsusi analüüsimata. Riigikogu peab kaaluma, kas käibemaksutõusu kiire kehtestamise hind oli ettevõtjate jaoks kulukam kui alternatiivid - mõne teise maksu kiire tõus, käibemaksu tõus hiljem (kuid suuremas määras) või riigieelarve kontrollimatusse miinusesse laskmine.

Loodan, et opositsioon mõtleb valitsusliiduga kaasa ning tuleb tõsine ja sisuline arutelu. Antud juhul on ju tegu koalitsiooni ja opositsiooni ühise murega, kuna ka opositsioon soovis kiireid maksumuudatusi (nende pakutud alternatiiv käibemaksu tõusule oli tõsta samast kuupäevast kolme protsendi võrra tulumaksu ja viia sisse astmed).

Milline on teie erakonna lahendus tekkinud käibemaksuvaidlusele?

Kõige halvem lahendus oleks käibemaksutõusu tagantjärele tühistamine - see tekitaks erakordse segaduse ja topeltkoormuse ettevõtetele. Ma ei tea, kas õiguskantsler arvestas põhiseaduslikkuse vaidlust alustades, et just selleni võidakse välja jõuda, kuid Eesti majandusele oleks see erakordselt kahjulik. Ka suurimad ettevõtlusorganisatsioonid peavad seda halvimaks võimalikuks lahenduseks.

Sõltumata sellest, millise otsuse kujundab riigikogu õiguskantsleri ettepaneku osas käibemaksutõus põhiseadusvastuseks kuulutada, on kindlasti vajalik õiguskantsleri osundatud sisulistele probleemidele tõsist tähelepanu pöörata. Tarbijakaitseamet sõlmis juba juunis kaupmeestega kokkuleppe, milles kehtestati hinnasiltide uuendamisele kahekuuline üleminekuaeg. Analoogseid vastutulekuid tuleks arutada ka parlamendi tasemel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles