Rahvaliit: riigikogu on kohustatud põhiseadust austama

Uwe Gnadenteich
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rahvaliidu fraktsiooni esimees Karel Rüütli
Rahvaliidu fraktsiooni esimees Karel Rüütli Foto: Priit Simson
Postimees.ee küsis parlamendierakondade esindajatelt, milliste mõtetega lähevad nad vastu homsele riigikogu istungile, kus tuleb arutusele õiguskantsler Indrek Tederi ettepanek lõpetada seadusevastane olukord, mis tekkis ebapiisava käibemaksutõusust ette teatamisega.

Vastab riigikogu Rahvaliidu fraktsiooni esimees Karel Rüütli.

Kas teie erakond peab vajalikuks osaleda esmaspäevasel riigikogu istungil? Miks?

Õiguskantsler on andnud hinnangu, mille kohaselt juulis jõustunud käibemaksutõus on ebapiisava etteteatamisaja tõttu põhiseadusvastane. Kuna õiguskantsler on teinud riigikogule ettepaneku viia põhiseadusega kooskõlla seaduse sätted, millega muudeti käibemaksuseadust, siis on saadikud kohustatud seda ettepanekut arutama. Me elame õigusriigis ning riigikogu on kohustatud põhiseadust austama ja võimaliku riive korral ei saa parlament lihtsalt silmi kinni pigistada.

Milline on teie erakonna lahendus tekkinud käibemaksuvaidlusele?

Kui koalitsioonierakonnad väidavad, et kriisi ajal ei tohi otsustega venitada, siis tekib küsimus, miks valitsus ei suutnud riigikogule 2009. aasta teist lisaeelarvet ja sellega seonduvate seaduste muutmise eelnõu õigeaegselt esitada. Valitsusel oli teise lisaeelarve vajadus teada juba tunduvalt varem. Seega oleks ka maksukohustuslastele jäänud piisav aeg ümberkorraldusteks.

On selge, et seaduse nii-öelda tagasipööramine külvab veelgi segadust. Riigikogul tuleb leida lahendus, kuidas töötada välja maksukohuslastele kahju hüvitamise kompensatsiooni mehhanism, mis aitab vältida hilisemaid riigile veel kulukamaid kohtuvaidlusi. Kui riigikogu üksmeelt ei leia, siis on õiguskantsleril võimalus pöörduda riigikohtu poole.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles