Strandberg: erakondi peaks olema rohkem

Sandra Maasalu
, Postimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marek Strandberg
Marek Strandberg Foto: Peeter Langovits.

Roheliste erakonna eestkõneleja Marek Strandberg leiab, et erakonna moodustamine võiks olla lihtsam, sest rohkemate erakondade kaudu tuleks paremini esile demokraatliku ühiskonna ideede paljusus.

«Meil on vaba ühiskond, kus ideid, kontseptsioone ja põhimõtteid on nii palju ning inimesed soovivad neid välja öelda. Ma arvan et oleks õige, kui valijate jaoks selline võimalus tekiks,» rääkis Strandberg.

Selleks võiks tema arvates tunduvalt alandada erakonna moodustamiseks vajalike liikmete arvu, nii et ka mõnisada ühtemoodi mõtlevat inimest võiksid teha erakonna ja saada võimaluse parlamendis esindatusega oma mõtteid realiseerida.

«Meil ei ole põhjust karta, et poliitilised organisatsioonid kuidagi meie demokraatiale või inimõiguste olukorrale kuidagi ohtu kujutaksid,» lisas Strandberg.

Parlamenti pääsemise viie protsendi künnise alandamist Strandberg vajalikuks ei pea. Tema hinnangul ei sõltu võimalik saadav häälte arv erakonna liikmeskonna arvust. Siinkohal tõi ta näiteks Indrek Tarandi kui üksikisiku suure edu europarlamendi valimistel, vastandades sellele Rahvaliidu tulemuse, mis sai vähem hääli, kui on erakonnas liikmeid.

«Kas me välistame selle, et Eesti võiks olla paar-kolmsada inimest, kes võivad saada 10-20 protsendi valijate poolehoiu?» küsis Strandberg. «Ma arvan, et mitmekesine poliitiline maastik nagu mitmekesine kultuurimaastik hoiab meid elujõulisena.»

«Me ise oleme propageerinud sellist mõtet, et tegelikult peaks riigi poolt erakondadele eraldatud raha jagunema mitte kohtade arvu järgi Riigikogus vaid proportsionaalselt saadud häältega,» rääkis Strandberg. «Sel juhul iga valija teaks, et ta annab oma häälega osa riigikassast olevast rahast.»

Nii võiks näiteks erakond, mis ei küündinud Riigikogu valimistel ühe protsendinigi häältest, Strandbergi sõnul saada umbes pool miljonit krooni. Tema hinnangul annaks see ka väikestele erakondadele lootuse jätkusuutlikuks tegevuseks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles