Karus: Tammemäe plakat ei ole ühemõtteliselt seostatav kandideerimisega

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kert Karus
Kert Karus Foto: Erakogu

Erakondade rahastamise järelevalve komisjoni (ERJK) ning Isamaa ja Res Publica Liidu liige Kert Karus ütles, et hääletas Tammemäe plakati poliitiliseks reklaamiks kuulutamise vastu, kuna see ei ole ühemõtteliselt seostatav valimistel kandideerimisega.

Komisjon otsustas esmaspäeval, et augusti algul tänavatele ilmunud ja palju kõneainet tekitanud Põhja-Tallinna linnaosa juhtide Priit Kutseri ja Karin Tammemäe plakatite puhul on tegemist poliitilise reklaamiga. Kui Kutseri plakati poliitiliseks reklaamiks nimetamise puhul valitses komisjonis üksmeel, välja arvatud üks vastuhääl, siis Tammemäe plakati poliitiliseks reklaamiks kuulutamise vastu hääletas kuuest liikmest kaks – keskerakondlane Siret Kotka ja Karus.

Karus ütles Postimehele, et Eesti õiguses on mõiste poliitiline reklaam määratlemata ning poliitilise reklaami hindamisel saab analoogia korras kasutada kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seadust.

Viimase kohaselt on poliitiliseks reklaamiks kandideeriva isiku, logo või programmi reklaamimine hoonel, rajatisel, ühistranspordivahendi või takso küljel. Samuti ka muu poliitiline välireklaam.

«Nii Kutseri kui Tammemäe kaasuste puhul saame püstitada küsimuse, kas tegemist võib olla «muu poliitilise välireklaamiga» kohaliku omavalitsuse volikogu valimise seaduse mõttes, sest teistele eelpool nimetatud poliitilise välireklaami tunnustele plakatid ei vasta,» leidis Karus.

Ta märkis, et täna ei ole selge kas nimetatud isikud valimistel kandideerivad või mitte, samuti ei esine plakatitel muid objektiivseid tunnuseid. Omakorda on «muu poliitiline välireklaam» sõnastatud määratlemata õigusmõiste abil.

«Kutseri reklaam ühemõtteliselt seostatav saabuvate valimistega ja kandideerimisega ning selles sisalduv teavitusliku sisu näol on tegemist poliitilisega lubadusega, mis ei põhine Tallinna eelarvelisel otsusel ning puudub alus käsitleda reklaamitavat faktipõhise teabena,» leiab Karus.

«Tammemäe pildiga plakatil oleval tekstil, mis kutsub inimesi kepikõnnitrenni on muuhulgas ka informatiivne sisu ning plakatil olev info ja plakatil kujutatud Tammemäe proportsioonide suhe jätab ruumi põhjendatud kahtlusele, et plakatiga püütakse rõhutada pigem spordiüritust, kui Tammemäed ennast või siis vastupidi. Vähetähtis ei ole asjaolu, et plakatil on kasutatud Keskerakonna nö põhivärvi, mis arvestades Tammemäe erakondlikku kuuluvust ei saa olla jällegi juhuslik.»

Ta lisas, et erinevalt Kutseri plakatist ei ole Tammemäe plakat ühemõtteliselt seostatav valimistel kandideerimisega. «Mis minu hinnangul ei anna alust tõlgendada objektiivselt seda plakatit poliitilise reklaamina. Sellest asjaolust lähtuvalt hääletasin selle poolt, et Tammemäe plakati puhul ei ole tegemist poliitilise reklaamiga.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles