Ivo Rull: suvi andis väiksematele erakondadele võimaluse silma paista

Andres Einmann
, postimees.ee päevatoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ivo Rull
Ivo Rull Foto: Egert Kamenik / Postimees

Suhtekorraldusfirma Rull & Rumm juhataja Ivo Rulli hinnangul tõusis augustis väikeparteide toetus, kuna suur osa ministreid oli puhkusel ja riigikogu koos ei käinud.

«Suuremate erakondade populaarsus on lihtsalt langenud. Inimeste rahulolematuse ja mõnede skandaalide tõttu kandub valijate toetus lihtsalt kellelegi teisele üle. Siis antaksegi ilmselt küsitlejale vastuseid, et toetan hoopis mõnda erakonda viie protsendi künnise alt,» ütles Rull Postimehele.

Rull märkis, et kohalike valimiste lähenedes on väiksema toetusega erakondadel, näiteks Konservatiivsel Rahvaerakonnal, suurem motivatsioon teha tugevaid avaldusi ja silma paista.

Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esimees Mart Helme ütles täna erakondade populaarsusuuringut kommenteerides, et partei toetuse kasvule aitas kindlasti kaasa ka tema osalemine Sinimägede kokkutulekul.

Rulli hinnangul Helme Sinimägede üritusel osalemine siiski suuremat mõju ilmselt ei avaldanud.

«Sinimägede asi oli ühekordne uudis, mitte suve üks kandvamaid uudiseid. Sellel aastal ei olnud Sinimägedes mingit vastalist piketti ja ka vene meedia ei puhunud asja suureks. Tänavune veteranide kokkutulek kulges minu arusaamise kohaselt suhteliselt rahulikult, selle pealt ma küll Helmetele populaarsust ei lubaks. Pigem on nende populaarsuse kasvule kaasa aidanud migratsiooniteemalised avaldused ja kriitika piirileppe kohta,» sõnas Rull.

Rulli sõnul oli tema jaoks kõige suurem üllatus roheliste toetuse tõus. Tõtt öelda, ei ole rohelised absoluutselt mitte midagi teinud, ei positiivset ega negatiivset. Oli küll hiljuti üks uudis nende pankrotiohust, aga see uudis küsitlust ei mõjutanud,» lausus Rull.

Rulli hinnangul on suurparteide toetuse languse ja valijate alternatiivide otsimise valguses rohkem võimalusi ka näiteks Vabal Isamaalisel Kodanikul, kuna sotsioloogide hinnangul on umbes kolmandik valijatest sellised, kelle toetus on kõikuv ja kelle eelistused muutuvad vastavalt oludele ja uudistevoole.

«Sotsioloogid on ise ka tõlgendanud, et suurparteide toetuse langus ja väikeparteide toetuse tõus ei pruugi olla midagi pikaajalist. Kui valimiskampaania käima läheb, siis toetus tasakaalustub ilmselt suuremate kasuks,» lausus Rull.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles