Simson: väikeparteide toetus on hakanud tõusma paremerakondade valijate toel

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kadri Simson.
Kadri Simson. Foto: Urmas Luik / Pärnu Postimees

Keskerakonna aseesimees Kadri Simsoni hinnangul näitavad erakondade toetusuuringu augustikuised tulemused, et inimesed ootavad riigilt teistsugust poliitikat, mistõttu on hakanud tõusma ka väikeparteide toetus.

«Märkimisväärne on see, et koalitsiooni toetus on langenud erakordselt madalale tasemele – 34 protsenti. Tõenäoliselt mõjutab Reformierakonna toetuse langust veel erakonna sisevalimistega manipuleerimise skandaal ning valitsuse ministrite silmapaistev ideedepuudus ning tülpimus,» arvas Simson.

«IRLi stabiilselt madal toetus vaatamata massilisele telekampaaniale näitab, et Eesti inimesed mäletavad kahe aasta tagust kampaaniapettust valijatega sõlmitud lepinguga «kodukulud alla!» ja enam sellist juttu ei usu.»

Simsoni sõnul näitab riigikogu opositsiooni 51-protsendine toetus, et inimesed ootavad riigilt teistsugust poliitikat.

«Hea signaal on see, et «ei oska öelda» osakaal vähenes. See annab ühtlasi lootust, et valimisaktiivsus on kohalikel valimistel korralik. Ootust muutustele väljendavad selgelt ka paremerakondade valijad, kelle toel on tõusma hakanud nii konservatiivid kui rohelised,» leidis Simson, kommenteerides augustikuist erakondade toetusuuringu tulemust.

Augustis toetas parlamendierakondi kokku seitse protsenti vähem inimesi kui juulis, samas kui kahe parlamendivälise erakonna toetus tõusis valimiskünnise lähedale, selgus rahvusringhäälingu uudistetoimetuse tellitud TNS Emori üle-eestilisest 869 vastajaga küsitlusest.

Kõige populaarsemad erakonnad olid opositsiooni kuuluvad Keskerakond (26 protsenti) ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond (25 protsenti). Koalitsioonierakondadest oli populaarsem Reformierakond 20-protsendise toetusega, Isamaa ja Res Publica Liidu toetus oli 14 protsenti.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles