Seppik: Keskerakond kaitseb tööinimeste õigusi riigikogus kõigi vahenditega

Berit-Helena Lamp
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ain Seppik.
Ain Seppik. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Riigikogu Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Ain Seppik ütles, et fraktsioon kavatseb kasutada kõiki riigikogu töökorraldusega lubatud vahendeid tööinimeste jaoks vaenuliku töölepingu seaduse vastu võtmise takistamiseks.


«Riigikogu õiguskomisjon sõitis Isamaa ja Res Publica Liidu saadikute eestvedamisel Keskerakonna fraktsiooni ettepanekutest teerulliga üle,» märkis Seppik.

«Hoolimata president Toomas Hendrik Ilvese manitsemisest ei arvesta koalitsioon endiselt opositsiooni ettepanekutega. Kuna Reformierakonna ja IRLi valitsusel puudub igasugune koostöötahe opositsiooniga, siis on Keskerakonna fraktsioon sunnitud kasutama kõiki võimalusi, et vältida töölepingu seaduse muutmist.»

Seppik ütles, et uus töölepinguseadus kaitseb eelkõige tööandja huve ja on töötajate suhtes vaenulik.

Seppiku sõnul võib töölepinguseadust võrrelda pärisorjusega, kus õigusteta talupojad olid täiesti mõisniku meelevallas. «Nüüd, 21. sajandil tahab Reformierakond tööõiguse kaasajastamise sildi all minna sajandeid tagasi ajalukku,» tähendas Seppik.

Seppik ütles, et 1. juulist kehtima hakkava uue töölepinguseadusega nõrgeneb töötaja vallandamiskaitse, tööandja roll töösuhete lõpetamisel ja hüvitiste väljamaksmisel kahaneb oluliselt, koondamisest etteteatamise tähtaeg lüheneb keskmiselt kuu võrra, alla aasta töötanutel aga endiselt kahelt kuult vaid 15-le päevale, kuupalga võrra vähenevad ka koondamishüvitised.

«Eriti jõhker on punkt, et töötaja võib vallandada ka talle asjakohase SMSi saatmisega,» märkis Seppik. «Samuti võib töötaja lepingu lõpetada, kui ta seadusekohaselt «pikka aega ei tule tööülesannetega toime ebapiisava tööoskuse, töökohale sobimatuse või kohanematuse tõttu». See punkt võimaldab tööandjal piiramatult töötajaid vallandada.»

Seppik ütles, et töölepinguseadus soodustab töötajate massilist vallandamist ja kasvatab tööpuudust. «Samuti on töölepingu seaduse eelnõu koostatud õiguslikult küündimatult, mis toob kaasa hulganisti kohtuvaidlusi,» märkis Seppik.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles