Võimuliit kärpis jõhkralt vastaste palaganihimu

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ken-Marti Vaher
Ken-Marti Vaher Foto: Toomas Huik

Et pääseda töölepinguseaduse arutelu puhul ähvardavast 30-tunnisest tööpäevast, otsustas vähemusliit siduda opositsiooni muudatusettepanekud suures osas ühte, luues sellega tulevikuks omapärase pretsedendi.





Riigikogu vastasleeride vahel kõige enam kirgi kütva töölepinguseaduse muudatuste eelnõu puhul esitas Keskerakond 164 muudatusettepanekut, mida kõike oleks pidanud riigikogus hääletama hakkama.



 Et vähemusvalitsuse elu veelgi keerulisemaks teha, ähvardas keskfraktsioon neid ka kümneminutiliste vaheaegade võtmisega, mis oleks kogu protseduuri venitanud kuni 30-tunniseks.



Et võimalikust obstruktsioonist ehk töö tahtlikust venitamisest pääseda, võttis riigikogu õiguskomisjoni juht Ken-Marti Vaher (IRL) ette ja grupeeris suure osa ettepanekuid ehk 164st jäi alles lõpuks umbes 30 ettepanekut.



Riigikogu kodukorra kohaselt on komisjonil õigus sisuliselt samasuguseid muudatusi ühte liita. Vaher põhjendas otsust väga lihtsalt: «Komisjon otsustas minna sisulise töö teed, sest Keskerakonna ettepanekud ei käinud üldse kõne all oleva eelnõu kohta ning nende sooviks oli arutelu muuta lihtsalt palaganiks.»



Vähemusliitu utsitab tagant ka aeg, sest uus töölepinguseadus peab jõustuma 1. juulil. «Meil ei ole praegu aega mängida maksumaksja rahaga ja vaja on seadus jõustuma panna, et tööpuudus ei suureneks veelgi,» lisas Vaher.



Sotside riigikogu juht Eiki Nestor tunnistas, et Keskerakond tegi ettepanekutega praaki, kuid niimoodi muudatusi grupeerides luuakse väga ohtlik pretsedent.



«Sest alati jääb küsimus: millised on ikkagi omavahel seotud muudatused?» nentis Nestor. «Lõpuks on need kõik ju seotud ühe seadusega ning selle sammuga minnakse kodukorra mõistuslikust piirist totaal­selt üle.»



Nestor tõi näite, et riigikogu liikmelt ei tohi ära võtta õigust teha töölepinguseadusesse kas või muudatus «kuu on päike», sest see on lihtsalt demokraatia­vastane, kuigi muudatus ise võib olla nonsenss.



Ka riigikogu rahanduskomisjonis oli muudatuste kokkupanek eile jutuaineks ning Keskerakonna esindaja Ain Seppik ütles üsna avameelselt, et kui seda teed minnakse, siis on kõigil tulevastel võimuomajatel samasuguseks nutikaks võtteks uksed avatud.



Rahanduskomisjon jättis eile toetuseta valitsusliidu plaani tõsta käibemaksu 18 protsendilt 20-le, mis oleks veel sel aastal toonud 800 miljonit lisakrooni ja oli üks oluline osa valitsuse kavast parandada riigi eelarvepositsiooni kuue miljardi krooni võrra. Jõudude vahekord võib aga muutuda hääletamisel.



Homme koguneb riigikogu lisaistungile, kuna negatiivse lisaeelarve arutamine jäi üleeile opositsiooni küsimuste ja kõnede hulga tõttu pooleli. Eelnõu teine lugemine jätkub täna.


Reformierakond ning Isamaa ja Res Publica Liit üritavad roheliste toel tõsta kütuseaktsiise 10–12 protsenti, mitmekordistada keskkonnatasusid ning tõsta ka sigarettide ja maagaasi aktsiisi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles