Valija suvekool alustab: «Jälgi mängu!»

Karin Kangro
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Peeter Langovits / Postimees

Kohalikel valimistel ei vali sa otse ametisse ei linnapead, vallavanemat ega linna- või vallavalitsust, vaid hääletad mõne erakonna või valimisliidu poolt, mis hakkab sinu huve volikogus esindama. Tallinna Ülikooli politoloog Tõnis Saarts soovitab valija suvekooli esimeses klipis kuulata, millist juttu poliitilised jõud omavahel räägivad.

Valija Suvekool - Jälgi Mängu! from Tallinna Ülikool on Vimeo.

Selleks, et sinu valitud erakond või valimisliit volikokku sisse saaks, peab ta ületama viieprotsendilise künnise ehk saama vähemalt viie protsendi jagu valijatelt hääli. Ometi ei anna seegi veel täit kindlust, et erakond või valimisliit kohe linna või valda juhtima pääseb.

Kui kohtade jaotus on uues volikogus selgunud ning ükski poliitiline jõud ei ole saavutanud enamust ehk saanud üle poole kohtadest, siis algavad erakondade-valimisliitude vahel läbirääkimised uue võimuliidu loomiseks.

Mõned erakonnad-valimisliidud saavad uude võimuliitu, mõned aga jäävad välja ning on sunnitud minema opositsiooni. Uus võimuliit ongi see, mis hakkab sinu linna-valda juhtima ja paneb paika linnapea-vallavanema. Nii võibki juhtuda, et sinu valitud erakond-valimisliit jääb uuest võimuliidust sootuks välja ja sa tunned, et sinu hääl oli otsekui maha visatud.

Et seda vältida, ära vaata enne valimisi ainult erakondade-valimisliitude lubadusi, vaid pane ka hoolega tähele, millised poliitilised jõud lubavad üksteisega valimisjärgselt koostööd teha ja millised mitte. Sellisel juhul on vähemalt suurem kindlus, et sa ei jää kaotajate poolele.

Oktoobrikuiste valimiste eel panid Postimees, Tallinna Ülikool ja Eesti Noorteühenduste Liidu Varivalimised seljad kokku ning alustasid projekti «Valija suvekool». Suvekooli kümmekonnas videoklipis antakse sügisel valima minejaile lihtsaid, selgeid ja loogilisi nõuandeid.

Kes on peibutuspart? Millega valimistel arvestada ning kas valida erakonda, valimisliitu või üksikkandidaati? Kuidas valimislubadusi lugeda ning millist kandidaati võib usaldada? Tallinna Ülikooli Riigiteaduste Instituudi politoloogide mõtted ja soovitused on peagi kõigile kättesaadavad. Jutuks tulevad teemad, mille peale ehk igapäevaselt ei mõtlegi, kuid mille tulemusel sünnivad omavalitsustes üht- või teistsugused ning vahel ka üpris ootamatud valimislahendused.

Kohalikud valimised toimuvad 20. oktoobril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles