Keskerakond on Tallinnas ülekaalukalt populaarseim partei

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Edgar Savisaar
Edgar Savisaar Foto: Peeter Langovits / Postimees

Rahvusringhäälingu tellitud TNS Emori uuringust selgub, et sügiseste kohalike valimiste eel hoiab pealinnas populaarseima partei kohta Keskerakond, mida toetab 46 protsenti küsitlusele vastanud tallinlastest.

Populaarsuselt järgnevad Keskerakonnale Tallinnas Isamaa ja Res Publica Liit (IRL) 14-, Reformierakond 13- ja Sotsiaaldemokraatlik Erakond (SDE) üheksaprotsendilise toetusega.

Suur on ka Keskerakonna esimehe, praeguse linnapea Edgar Savisaare ülekaal parteide linnapeakandidaatide hulgas. Kui Savisaart toetab uuringu kohaselt 37 protsenti, siis Konservatiivse Rahvaerakonna juhti Mart Helmet 11, IRLi kuuluvat Eerik-Niiles Krossi 10 ning hiljuti Reformierakonnaga liitunud Vilja Savisaar-Toomastit ja sotsiaaldemokraat Andres Anveltit kumbagi seitse protsenti.

Ainus segment, kus Keskerakond jääb konkurentidele alla, on eestlastest valijad. Selle valijagrupi seas on Keskerakond üheksaprotsendilise toetusega populaarsuselt alles neljas Reformierakonna, IRLi ja SDE järel. Selle kompenseerib aga ülikõrge, 72-protsendiline toetus muude rahvuste seas.

Tallinna ülikooli politoloog Tõnis Saarts ütles ETV uudistesaatele «Aktuaalne kaamera», et kui Keskerakonnal õnnestub oma valijaid edukalt mobiliseerida, siis on küllalt tõenäoline, et partei saab oktoobris toimuvatel kohalikel valimistel üle poole kohtadest Tallinna volikogus.

Eerik-Niiles Kross on aga vastupidisel arvamusel. «Ega Keskerakonnal, nagu näha, 50 protsenti ei ole. Ma ei kujuta ette, et oleks olukord, kus Keskerakonna protsent hakkab tõusma ja konkurentide oma langema. Pigem on trend siiski teises suunas,» ütles ta.

Ta märkis, et kui IRL on Tallinnas Keskerakonna järel teisel kohal, siis see on hea stardipositsioon. «Niinimetatud valgetest erakondadest on seis Tallinnas parim,» lausus Kross ning avaldas lootust, et parteil õnnestub saavutada oktoobris hea tulemus ja moodustada valimiste järel pealinnas koalitsioon.

Samuti pidas koalitsiooni moodustamist oluliseks Andres Anvelt, kes hindas ka sotsiaaldemokraatide võimalusi kohalikel valimistel heaks. «Hakkame sellest pihta, et sotsiaaldemokraadid ja mina oleme rääkinud, et tähtis pole valimiste äravõitmine, vaid koalitsiooni moodustamine ja mitmeparteilise valitsuse tagasitoomine Tallinnas. Ühe partei võim pole väga kaugele viinud. Ja see on meie põhieesmärk,» rääkis ta, kuid möönis, et maksimaalse toetusprotsendi nimel tuleb teha veel palju tööd.

Kogu Eestis toetaks Keskerakonda kohalikel valimistel 29, Reformierakonda 13 ning nii SDEd kui IRLi 10 protsenti vastanutest. Juuniga võrreldes on Reformierakond ja IRL juurde saanud ühe, SDE aga kaotanud nelja protsendipunkti võrra toetust. 24 protsenti TNS Emori küsitlusele vastanutest annaks hääle üksikkandidaadi ning 11 protsenti kohaliku valimisliidu poolt.

Uuringufirma küsitles juulis kokku 1074 valimisealist elanikku.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles