Politoloog: usaldus erakondade vastu kahaneb

Heidi Ojamaa
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tõnis Saarts
Tõnis Saarts Foto: Peeter Langovits

Politoloog Tõnis Saarts leiab, et parteilise eelistuseta elanikkonna kasv on ohumärk ning võib halvimal juhul tingida valimisaktiivsuse languse.

Saarts ütles Postimehele, et suvisel ajal pole poliitika eriti meedia ja tavakodanike huviorbiidis ning sel suvel ei ole olnud ka eriti erutavaid sündmusi, mis poliitikaga seonduvale jõuliselt tähelepanu juhiks.

Ta märkis, et parteilise eelistuseta inimeste osakaal on aga kõrge olnud tükk aega. «See näitab, seda et usaldus erakondade vastu ei ole väga kõrge ja on langenud. Langstrendi näitavad ka viimased Eurobaromeetri küsitluse tulemused, kus mõõdetakse kodanike usaldust erakondade vastu tervikuna.»

Saartsi sõnul on kohalikel valimistel valimisaktiivsus reeglina jäänud 50 protsendist ülespoole, kuid on olnud paaril korral ka alla 50%. «Tõenäosus, et valimisaktiivsus ka oktoobris jääb alla 50 protsendi on tänaseid trende vaadates täiesti olemas.»

Ta lisas, et see aga ei pruugi nii minna, kuna erakonnad teevad tööd valijate mobiliseerimise nimel, üritatakse leida teemasid, mis valijatele korda läheks ja neid paneks valimiskastide juurde minema. Kui eelmistel valimistel oli, pronksiöö järel, mõningatel erakondadel võimalik mängida rahvusküsimusega, siis eelolevatel valimistel on see keerulisem. Mingil määral seda aga Saartsi sõnul kindlasti üritatakse.

«Muretsemiskohti kindlasti on, aga vara on veel teha ennustusi tõenäolise valimisaktiivsuse osas. Ohumärgid on küll olemas. Kas need ka realiseeruvad on küsitav.»

TNS Emori uuringu kohaselt puudus parteiline eelistus juulis 46 ja juunis 44 protsendil vastanutest. Eurobaromeetri järgi on alates kevadest langenud Eesti inimeste usaldus riigikogu ja parteide vastu. Riigikogu usaldas 29 protsenti ja erakondi vaid 16 protsenti vastanutest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles