Valimiskomisjon ei rahuldanud Keskerakonna kaebusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Europarlamendi valimised, Pärnu valimisjaoskond
Europarlamendi valimised, Pärnu valimisjaoskond Foto: Ants Liigus

Vabariigi valimiskomisjon arutas tänasel koosolekul nelja Keskerakonna kaebust ning jättis kõik rahuldamata.

Esimesena arutati Keskerakonna peasekretäri Priit Toobali esitatud kaebust tühistada Palupera valla valimisjaoskonnas nr 2 antud 137 häält.

Nimelt selgus Palupera valla valimisjaoskonna nr 2 hääletamissedelite ülelugemisel Valga maakonna valimiskomisjonis, et 137 hääletamissedelil oli vaid üks jaoskonnakomisjoni pitsati jäljend ning puudus teine, sedeli siseküljel olev jäljend, sest jaoskond oli sisemise pitsati unustanud panna. Jaoskonnakomisjon oli need sedelid lugenud kehtetuks, kuid maakonnakomisjon otsustas kehtivaks tunnistada.

Maakonnakomisjon leidis, et hääletamisprotseduuri rikkumine ei ole mõjutanud valija hääletamise otsust. Hääletamas käinud isikud ei olnud teadlikud hääletamisprotseduuri rikkumisest, kuna eranditult kõik selles jaoskonnas valimiste päeval väljaantud hääletamissedelid olid ilma sisemise pitsati jäljendita.

Seetõttu asus valimiskomisjon seisukohale, et pitsatite jäljendite puudumine hääletamissedelitel ei saanud mõjutada valija poolt tehtud otsust anda oma hääl ühe või teise kandidaadi poolt ning valijate tahe hääletamisesedelitel on üheselt arusaadav. Samuti oli valijatel õiguspärane ootus, et nende antud hääled mõjutavad valimistulemust riigis.
Vabariigi valimiskomisjon otsustas sedelid kehtetuks tunnistada ning kuna Palupera valla valimisjaoskonna nr 2 valimiskomisjon on hääletamise korraldamisel rikkunud valimisseadust, algatada järelevalvemenetluse süüdlaste väljaselgitamiseks.

Teine kaebus sarnane

Keskerakonna teine kaebus sarnanes eelmisega - vaidlustati Tallinna valimiskomisjoni otsus, mille kohaselt tunnistati kehtivaks Mustamäel valimisjaoskonnas nr 79 antud 48 hääletamissedelit, millel puudus samuti teine jaoskonnakomisjoni pitsati jäljend. Esimese kaebuse puhul välja toodud põhjustel otsustas vabariigi valimiskomisjon ka sel juhul toetada linna valimiskomisjoni otsust ja lugeda vaidlusalused hääled kehtivaks ning alustada järelevalvemenetlust.

Kolmanda kaebusena arutati Keskerakonna taotlust kontrollida veelkord 12. juunil Tallinnas ja Ida-Virumaal üleloetud sedelid, mis otsustati jätta rahuldamata, sest selleks ei ole enam põhjust. Senised häälte ülelugemised on näidanud, et nii kehtivate kui kehtetute häälte suhe on jäänud samaks ja valimistulemust ei ole see mõjutanud.

Ka Keskerakonna neljanda kaebuse jättis vabariigi valimiskomisjon rahuldamata, sest kaebuses esitatud taotlus tunnistada kehtetuks kaks Võru valla valimisjaoskonna nr 2 hääletamissedelit on juba jaoskonnakomisjoni poolt kehtetuks tunnistatud.

Seadusest tulenevalt võib vabariigi valimiskomisjoni otsuse peale kaevata kolme päeva jooksul edasi riigikohtusse.

Õhtul koguneb vabariigi valimiskomisjon veelkord, et arutada Keskerakonna taotlust tutvuda e-hääletamise tulemustega ning kinnitada Euroopa Parlamendi valimiste lõplike hääletamistulemuste protokoll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles