Vaikus enne kohalikku valimisvõitlust

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Peeter Langovits

Päikesepruunid kohalike valimiste kandidaadid poseerivad kampaaniaplakatite tarbeks, nimekirjade koostamisega aga venitatakse viimase minutini.
 

Erakonna juhtidest on sügisestel kohalikel valimistel kandideerimast kindlalt loobunud Reformierakonna liider Andrus Ansip ja sotside esimees Sven Mikser; Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) juht Urmas Reinsalu kandideerib Tallinnas ja möödunud nädalal poseeris valimisplakatite tarbeks ka Keskerakonna juht Edgar Savisaar.

Kui parlamendierakonnad on üldiselt teinud kohalikel valimistel kandideerimise oma riigikogu saadikutele pigem kohustuseks, kui jätnud valikuvõimaluseks, oli kõige rohkem kahevahel IRL. «Maailmavaate eest tuleb väljas olla. Ja pikema ajalooga erakondade puhul on moraalse konflikti pool ka õrnem ehk on olemas varasem teadmine, mida toetususaldusega on peale hakatud,» leidis IRLi peasekretär Tiit Riisalo.

Reformierakonnas on vabadus valida jäetud peale Ansipi ka välisminister Urmas Paetile ja kandideerimisest mitte ülearu vaimustuses olevale rahandusministrile Jürgen Ligile, kuid Ligi on kaasatud erakonna pealinna linnapea kandidaadi väljaselgitamiseks mõeldud tuuri.

Suvine näiline vaikelu on ettevalmistus augusti lõpuks ja septembri esimeseks nädalaks, mil peaks saabuma selgus valimisnimekirjades ja algama kampaaniahoog.

Olulised igapäevamured
Keskerakonna peasekretär Priit Toobal on senise suve jooksul sõitnud läbi kõik piirkonnad, kohtunud sealsete juhatustega, kuulanud valimisnimekirjade koostamise käiku, rääkinud läbi kohalikud teemad ja selle, kuidas need ühtiks erakonna üldise platvormiga, mille koostamise eestvedajaks on riigikogu asespiiker Jüri Ratas.

«Piirkondades oleme arutanud, mis on viimase nelja aasta jooksul tehtud, ja sõltuvalt siis sellest, kas oleme konkreetses kohas koalitsioonis või opositsioonis, arutanud, mis võiksid olla meie uued lubadused,» seletas Toobal.

Erakonna üldplatvormis on keskendutud inimese igapäevasele hakkamasaamisele: transport, ravimite hinnad, pensionilisa, arstiabi kättesaadavus, perearstide töö.

Valimisnimekirjad hakkavad küll juba teatud vormi võtma, kuid kuna aega on 10. septembrini, siis plaanib erakond Toobali sõnul iga minuti sellest ajast ära kulutada. Küll on praegu selge, et kõik Keskerakonna riigikogu liikmed osalevad ka kohalikel valimistel.

«Iga erakonna liikme kohus on panustada meie edusse, pealegi on neil saadikutel, kes saavad volikogusse, võimalus pärast selle riigikogu koosseisu lõppemist minna volikogu kohale,» leidis Toobal. «Lisaks on meil riigikogu kohalt mindud kohalikku volikogusse: Aadu Must näiteks Tartusse, Mihhail Stalnuhhin Narva ja meie tänane Pärnu linnapea kandidaat Kadri Simson suundub võimalusel riigikogust Pärnu linnapea kohale.»

Praegu käib kõigis erakondades usin kandidaatide ülespildistamine, reklaampindade broneerimine, eelarveplaani koostamine. Valimiseelarve maksumust ei oska keegi nimetada. Selle suurus on varasemaid valimisi arvesse võttes sõltunud sageli ka sellest, kui palju otsustavad panustada teised parteid, ehk vajadusel leitakse teiste ületrumpamiseks raha alati juurde.

Keskerakond alustab oma kampaaniaga 7. septembril, mil toimub erakonna valimiskonverents.
Samal päeval annab valimistele avalöögi ka Reformierakond Nokia kontserdimajas.

Erakonna peasekretäri Martin Kuke sõnul on nad kohalikeks valimisteks valmistunud juba poolteist aastat. «Meie nimekirjad on esindatud tänavustel kohalikel valimistel rekordarvus omavalitsustes. Täna käib töö, et ligi 200 omavalitsuses oleks Reformierakonna kandidaadid esindatud,» ütles Kukk.

Lootus tuntud nimedele
Lisaks nimekirjade koostamisele käib uute ideede sõnastamine, mille alusel võimalusel järgmisel neljal aastal omavalitsusi juhtima asutakse. Osas piirkondades on valimisprogrammid valmis, teistes saavad viimast lihvi.

Sotside peasekretär, riigikogu liige Indrek Saar tõdes, et suur osa kohalikel valimistel kandideerijatest on puhkusel, kuid käivad tehnilised ettevalmistused. «Koostatakse nimekirju, veeretatakse strateegiakoosolekuid ja kui kandidaadid metsadest-randadest kätte saadakse, pildistatakse kampaania tarbeks ka üles,» ütles Saar.

Sotsid võtsid erakonna platvormi vastu juba juuni alguses, et piirkonnad saaks sellest tõukuda ja oma kohapealset valimisplatvormi koostada.

Sotsid on palunud, et kõik riigikogu liikmed kaaluks tõsiselt valimistel osalemist. «Kui võtame näiteks Tallinna, siis juhul kui me ei paneks oma riigikogu liikmeid välja, oleks tulemuseks see, et saaksime mitu korda vähem volikogu kohti, ehk eesmärk lõpetada ühe partei ainuvõim pealinnas oleks kindlasti juba eos mõttetu. Tallinn on nii suur omavalitsusüksus ja kui kandidaatidel puudub üleriigiline tuntus, siis pole suurt midagi teha,» tunnistas Saar, kes kandideerib ise samuti Tallinnas.

Kas Tallinnas on teemad juba Savisaare poolt dikteeritud – transport, linnameedia, lasteaiad? «Loodan, et tekib ikka laiem ja ka filosoofilisem diskussioon, et milleks üldse üks kohalik omavalitsus ja kuidas ta peaks korraldatud olema, kuidas otsustusmehhanismid peaksid toimima,» vastas Saar. «Tahaks, et see diskussioon jõuaks ikka ka 21. sajandisse, sest praegu on see jäänud 1990ndate olmemurede tasemele.»

IRLi peasekretär Tiit Riisalo leidis, et nende erakond on jub­a hästi valmis. Juuliga lõppeb ära mais alguse saanud rahvaküsitlus, millele tuli ligi 30 000 vastust. Need on omavalitsuste kaupa ka ära jaotatud – mis on kusagil hästi, mis halvasti. Neist lähtudes asutakse erakonna üldpõhimõtetele toetudes looma kohapealseid valimisplatvorme.

Valimised

•    Kandidaatide esitamine registreerimiseks algab 21. augustil ja lõppeb 10. septembril.

•    Hiljemalt 15. septembril registreerib valla või linna valimiskomisjon nõuetekohaselt esitatud kandidaadid.

•    Alates kandidaatide registreerimise viimasest päevast (16. septembrist) algab aktiivse valimisagitatsiooni aeg, mille jooksul on poliitiline välireklaam keelatud.

•    Eelhääletamine maakonna valimiskomisjoni määratud jaoskonnas toimub 10.–13. oktoobri kella 20ni.

•    Elektrooniline hääletamine algab 10. oktoobril ja kestab ööpäev ringi kuni 16. oktoobri õhtuni.

•    Eelhääletamine kõigis valimisjaoskondades 14.–16. oktoobrini, iga päev kella 12–20. Hääletada saab ka väljaspool elukohajärgset valimisjaoskonda, sealhulgas valija asukohas ning kinnipidamiskohas.

•    Kohalike omavalitsuste valimised on 20. oktoobril kella 9–20. Hääletada saab ka kodus.

Allikas: vabariigi valimiskomisjon

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles