Padjad tööle kaasa – riigikogul ees ööistung

Tuuli Koch
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Riigikogu vanim liige Jaan Kundla (71) võib mitmes küsimuses osutuda kaalukeeleks. Kuigi ta on teatanud toetusest praeguse vähemusvalitsuse erakondade eelnõudele, toetab ta siiski erinevalt võimulolijatest vanemahüvitise ülempiiri kahandamist poole võrra.
Riigikogu vanim liige Jaan Kundla (71) võib mitmes küsimuses osutuda kaalukeeleks. Kuigi ta on teatanud toetusest praeguse vähemusvalitsuse erakondade eelnõudele, toetab ta siiski erinevalt võimulolijatest vanemahüvitise ülempiiri kahandamist poole võrra. Foto: Peeter Langovits

Mammutistungile kogunev riigikogu sätib end täna valmis tõeliseks parlamentaarseks tulevärgiks, sest apteekrikaaluga timmitud jõudude vahekord sunnib saadikuid ideede nimel võitlema ka öötundidel.



Juba eilsel riigikogu istungil vajutas opositsiooniline Keskerakond venitamisnuppu ehk kostitas puldis esinejaid lõpmatute küsimustega.



Täna kell 14 algaval istungil on päevakorra järgi plaanitud menetleda üle 20 eelnõu, mis kujuneb parajaks võitluseks ka kõige kogenumatel saadikutel.



Keskerakonna fraktsiooni aseesimees Ain Seppik tõdes, et neil ei olnud plaanis ööistungit korraldada, kuid võimuliit ise mängis selle vajaduse neile kätte.



Tulemas uus küsimusterodu


«Kui viimasel minutil lülitatakse päevakorda absoluutselt uued avaliku teenistuse seaduse ja korruptsioonivastase seaduse täistekstid, siis need on nii põhimõttelised asjad, et loomulikult soovime neil teemadel küsimusi esitada,» ütles Seppik.



«Uute tekstide esitamine on täiesti erakordne, ma ei tea, miks pea kaotanud koalitsioon seda tegi, aga seetõttu peame tõepoolest ka öösel töötama,» lisas keskfraktsiooni asejuht.


Keskerakond asub seega täna küsimusi esitama ning kõnesid pidama. Vaheaegu ei olnud neil veel vähemalt eile õhtul plaanis palju võtta.



Põhiseaduskomisjoni esimehe, reformierakondlase Väino Linde sõnul olid Seppiku nimetatud seadused komisjonis arutelu all juba üle-eelmisel nädalal ja kõigil on olnud aega nendega tutvuda.



«Sellega ööistungi korraldamise põhjendus on puhas demagoogia,» leidis Linde, kes on ka mõlema eelnõu ettekandja. «Olen ennegi hommikul pool viis eelnõu ette kandnud ja olen selleks valmis ka nüüd.»



Vorst vorsti vastu


Ta tunnistas, et olukord riigikogus on muutunud keeruliseks ning seda ka tema juhitud komisjonis, kuid pani siiski lootuse kolleegide «helgele ja selgele mõistusele».



Nii vähemusliidul kui ka opositsioonil on riigikogus 50 häält. Kõige lootusrikkamalt vaatab vähemusliit hääletustel roheliste poole, et nendega ettepanekutes ühist keelt leida. See ei ole aga sugugi lihtne, sest kokkulepete põhimõtteks on saanud «vorst vorsti vastu» ja nii käituvad kõik erakonnad.



Rohelised soovivad näiteks vanemahüvitise kärpest loobumise vastutasuks suurendada keskkonnatasusid. Selle poolt ei ole teised fraktsioonid, kuna see tooks kaasa elektri hinna kümneprotsendilise tõusu. Samuti ei nõustu teised roheliste kavaga tõsta kütuseaktsiisi, kuna see kergitaks bensiini ja diiselkütuse hinda.



Samuti ei toetanud eilne rahanduskomisjon vastupidi üleeilsele enam vanemahüvitise alandamist 30 000 kroonilt 15 000 kroonile, kuid Keskerakond paneb oma ettepaneku täna ikkagi hääletusele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles